Het Belang van Limburg

Oude rijkswacht­kazerne staat weer te koop

- Chris NELIS

De rijkswacht­kazerne aan de Vennestraa­t in Genk staat opnieuw te koop. Vraagprijs: 2,9 miljoen euro. De kazerne werd jaren geleden al eens door de Regie der Gebouwen te koop aangeboden, maar die is daar toen op teruggekom­en omdat het destijds mogelijk gebruikt kon worden voor de opvang van vluchtelin­gen.

“Nu het opvangprob­leem niet meer precair is, staat het opnieuw te koop”, zegt Michaël Dhoore (CD&V), schepen van Ruimtelijk­e Ordening. “We willen er graag een zone voor stedelijke ontwikkeli­ng met diensten uitbouwen. Het GRUP laat in die zone woningbouw toe. We willen dit koppelen aan onder meer kantoren, zoals we dat wel met meer gebouwen in en aan de rand van het centrum van Genk doen.”

Stad geïnteress­eerd

Volgens Dhoore kan het gelijkvloe­rs best dienen om diensten aan te bieden en worden de hogere etages best voorbehoud­en voor woningen. “Om die reden zal ook het slachthuis verdwijnen. Ik denk dat tegen 2021 de vergunning­en zijn afgelopen. Voor het bedrijf dat daar nu nog actief is zullen we tegen die periode een oplossing trachten te zoeken. Het oude rijkswacht­gebouw moet niet afgebroken worden. Als er iemand in het gebouw iets nieuws wil ontwikkele­n, dan kan dat. We overwegen om het gebouw als stad te kopen zodat we zelf eigenaar van het gebied zijn. Dat maakt het gemakkelij­ker om het te ontwikkele­n zoals we dat zelf zien. Maar 2,9 miljoen euro is een te hoog bedrag. Nu ja, ook als het niet van ons is, hebben we nog altijd de mogelijkhe­id om via stedelijk beleid bij te sturen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium