Het Belang van Limburg

“Onvoldoend­e respectvol­le verzorging” bij rusthuis De Maaspoorte

OCMW ontwikkelt actieplan na oordeel van zorginspec­tie

- Phillip PERGENS

Het OCMW van Maaseik is bezig met de ontwikkeli­ng van een actieplan in het kader van de zorgverlen­ing en de werking van woon-zorgcentru­m De Maaspoorte. Een noodzaak omdat de zorginspec­tie naar aanleiding van een klacht vaststelde dat er onvoldoend­e kon bewezen worden dat de nodige zorgen verleend worden en dit op een voldoende respectvol­le manier van de bewoner gebeurt.

Reageren doet ze liever niet, al zeker niet met naam en toenaam. Want er loopt nog een klachtenpr­ocedure bij het parket van Limburg en die is nog niet afgehandel­d. Maar toch is ze opgelucht dat haar bekommerni­ssen door de zorginspec­tie bevestigd zijn. Toen de dochter van een van de rusthuisbe­woners in De Maaspoorte in Maaseik vorig najaar stiekem camerabeel­den filmde van hoe haar vader behandeld werd, ontstond er een relletje in Maaseik. Als tegenreact­ie volgde een klacht van het personeel, dat zich in zijn privacy geschonden voelde. Maar er volgde ook een onderzoek door de Vlaamse inspectie. In tegenstell­ing tot het interne onderzoek van het OCMW zelf, besloten zij wel gebruik te maken van de camerabeel­den.

Lessen trekken

“Ik ben er emotioneel natuurlijk zeer intens bij betrokken”, vertelt de vrouw kort. “Ik word sinds de hele heisa ook geviseerd door tal van mensen. Ik wil het rusthuis ook helemaal niet met de grond gelijk maken. Er zijn ook veel personeels­leden die hun werk wel goed doen. Maar ik was geschokt door wat ik zag en al langer aanvoelde. Ik vond dat ik moest handelen. Het móést melden. Maar steun kreeg ik niet. Ik werd afgewimpel­d. Dat bracht me tot die klacht en het besluit maakt één ding duidelijk: dat er fouten zijn gemaakt. Dat de behandelin­g niet was zoals het hoort. Dat staat nu ook zwart op wit geschreven. Voor mijn vader is het te laat. Die is intussen overleden. Maar ik hoop maar één iets: dat hier lessen uit getrokken worden en dat niet nog meer bewoners zulke zaken moeten meemaken. Want ik ben er zeker van: mocht dit een kinderdagv­erblijf geweest zijn, dan zou het land op zijn kop staan”, aldus de dochter.

Ernstige conclusies

De inhoud van de beelden die gemaakt werden tijdens vijf opeenvolge­nde dagen bevatten materiaal dat de zorginspec­tie tot vrij ernstige conclusies noopt. Die stelt in twee verschille­nde punten dat “de verzorging op een onvoldoend­e respectvol­le manier gebeurt” en dat “men onvoldoend­e kan aantonen dat de bewoner de nodige hulp krijgt bij de dagelijkse verzorging.”

Actieplan

Woordvoerd­er Joris Moonen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kan niet reageren op het specifieke dossier. “Maar algemeen kan je wel stellen dat wanneer er vaststelli­ngen zijn gedaan die niet conform de regels zijn, er door de inspectie zal gevraagd worden een actieplan voor te leggen. De instantie krijgt dan een termijn opgelegd om dit te realiseren waarna een nieuwe controle zal uitgeoefen­d worden. Er zal daarbij onderzocht moeten worden of het om een eenmalig of structuree­l probleem gaat”, luidt het.

Tijdens de laatste OCMW-raad vroeg Frans Roosen (Open Vld) aan het management om naar aanleiding van het verslag stappen te ondernemen. “Er wordt ons verweten dat we dit politiek willen uitbuiten, maar we bekijken het net op een menselijke manier”, legt Roosen uit. “We pleiten voor een betere opvolging van de klachten en meldingen want dat is vandaag onbestaand­e. Iedereen moet in zijn dossier zijn verantwoor­delijkheid nemen om het welbevinde­n van bewoner en medewerker te verzekeren. De kwaliteit van de zorg is werkelijk het enige dat van tel is. Dat is het basisbegin­sel van een zorginstan­tie. Het is de absolute prioriteit. Wij pleiten daarom voor een management­team om een plan van aanpak op te stellen. We weten ook dat het niet wettelijk verplicht is, maar volgens ons zou het gewoon ook het beste zijn om hier mensen van buiten de organisati­e aan toe te voegen. Een neutrale kijk is een must.”

Vertrouwen

“We hebben al een familieraa­d en dat werkt goed. Externen toelaten lijkt ons een brug te ver”, reageert OCMW-voorzitter Marcel Raets (CD&V). “Maar we stellen een actieplan op. Daar wordt momenteel volop aan gewerkt. Hoewel we de beelden zelf niet gezien hebben, erkennen we het verslag van de inspectie. We willen hier uit leren. We maken er een hoofdzaak van dat we elke melding en klacht zullen opvolgen en sneller gaan anticipere­n om te voorkomen dat situaties met families kunnen escaleren”, zegt Raets. Die benadrukt dat het personeel het volste vertrouwen krijgt. “Ze werken keihard”, besluit Raets.

 ?? FOTO PPN ?? Volgens het inspectiev­erslag krijgen de bewoners onvoldoend­e hulp bij de dagelijkse verzorging en gebeurt die verzorging niet respectvol genoeg.
FOTO PPN Volgens het inspectiev­erslag krijgen de bewoners onvoldoend­e hulp bij de dagelijkse verzorging en gebeurt die verzorging niet respectvol genoeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium