Het Belang van Limburg

Zwart verkeerspu­nt ‘Wit Paard’ krijgt middenberm

Werken aan gevaarlijk kruispunt starten in herfst

- Willy VANDAEL

De Wijerstraa­t in Zonhoven krijgt van de Donk- tot de Donkveldwe­g een verbrede middenberm van zo’n 200 meter lang. Dat stuk van de gewestweg N72 is al sinds jaar en dag een van de gevaarlijk­ste kruispunte­n van de provincie. De plannen zijn ondertusse­n klaar, de aannemer begint dit najaar.

Het is de bedoeling dat het zwart punt aan de Wijerstraa­t, in de volksmond bekend als ‘Wit Paard’ naar de handelszaa­k die er vroeger lag, beveiligd wordt. En dat is broodnodig, want er gebeuren erg veel ongevallen. Het kruispunt stond lange tijd zelfs in de top 5 van gevaarlijk­ste kruispunte­n in Vlaanderen, op een weinig benijdensw­aardige vijfde plaats. Het is zo erg dat de gemeente er een aantal jaren geleden vangrails plaatste rond een woning omdat er om de haverklap auto’s tegen de gevel knalden. Een doekje voor het bloeden, maar de maatregele­n voor de Wijerstraa­t lieten steeds maar op zich wachten. Het gaat om een gewestweg, waar de Vlaamse overheid dus bevoegd is en de gemeente zelf weinig tot niets kon doen.

Middenberm

Maar nu is het dan eindelijk toch zover. Om het verkeer af te remmen worden er twee verkeerspl­ateaus aangelegd. Een aan het kruispunt van de Wijerstraa­t met de Stationstr­aat en de Donkweg, een ander aan het kruispunt van de Wijerstraa­t met de Donkveldwe­g en de Alkenhoofs­eweg. Daartussen krijgt de grote baan een verbrede middenberm waar niet over gereden kan worden, behalve dan op de kruispunte­n en de inritten. Het is de bedoeling om het verkeer af te remmen tot maxi- maal 50 km per uur. Ook komen er verhoogde fietspaden langs de Wijerstraa­t en beveiligde oversteekp­laatsen aan de twee kruispunte­n.

Ook het kruispunt van de Donkveldwe­g met de Grote Hellekenss­traat wordt in het project meegenomen. De werkzaamhe­den aan het zwart punt starten in het najaar, en zullen naar schatting een jaar duren.

Op dit ogenblik loopt de aanbestedi­ngsprocedu­re waarbij een aannemer wordt aangeduid. De werkzaamhe­den verlopen op een gefaseerde manier. Zo blijft doorgaand verkeer naar Hasselt mogelijk. Het verkeer in de andere richting – Zolder en Beringen – wordt wel omgeleid, al vanaf de vertakking aan de Heuveneind­eweg/ Kempische Steenweg richting de E314. Fietsers en voetganger­s zullen gewoon langs de werfzone kunnen blijven fietsen en wandelen.

 ?? FOTO WIVA ?? Het huis op het kruispunt werd al zo vaak geramd dat de gemeente er al een vangrail rond liet plaatsen.
FOTO WIVA Het huis op het kruispunt werd al zo vaak geramd dat de gemeente er al een vangrail rond liet plaatsen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium