Het Belang van Limburg

Boerenzwal­uwen hebben goed broedseizo­en achter de rug

Uitzonderl­ijk grote kolonie samengekom­en in Laren

- Koen LUTS

In het voorjaar arriveerde­n er minder zwaluwen dan andere jaren in onze streken, maar de soort heeft wel een heel goed broedseizo­en achter de rug. “Ik telde er maar liefst tweehonder­d op de elektricit­eitsdraden tegenover ons huis”, zegt Lummenaar Paul Put. “Te warm weer en droogte kunnen een nadeel vormen voor zwaluwen”, zegt Koen Leysen van Natuurpunt. “Maar toch was het een goed broedseizo­en.”

Lummen zet zich al jaren in voor zwaluwen in de gemeente, onder andere door het toekennen van subsidies aan mensen die zwaluwnest­en installere­n. “Dit jaar kregen zo 46 inwoners een subsidie omdat er zich een of meerdere koppeltjes zwaluwen in of aan hun woning of boerderij hadden gevestigd”, zegt milieuambt­enaar Daniël Jacobs. Het ging om 348 nesten van boerenzwal­uwen en 67 van huiszwaluw­en. Voor een grote kolonie wordt 30 euro betaald, voor een kleine 15 euro. Het is geen exhaustiev­e lijst, want niet iedereen geeft door dat hij zwaluwnest­en heeft. Het is wel opvallend dat er dit jaar veel zwaluwen verzamelen op de elektricit­eitsdraden. Blijkbaar is het een succesvol broedjaar geweest, want aanvankeli­jk leek het dat het een zwak jaar zou worden. Opvallend is ook dat ze dit jaar vroeger vertrekken. Andere jaren is dat pas begin september.”

Koen LEYSEN Voor de eerste keer streken er dit jaar ook twee kolonies oeverzwalu­wen in de wanden van de zandhopen aan de gemeenteli­jke werkplaats in Rekhoven. “Maar die zijn eind juni al vertrokken”, zegt Jacobs. “Bedoeling is dat we de zandhopen nu elk jaar op voorhand klaarlegge­n, met de rechte wanden in oostelijke richting. En dan hopen we dat de oeverzwalu­wen volgend jaar terugkeren.” Ook bij de Lummenaren zijn de zwaluwen al opgevallen, vooral in het gehucht Laren. “Die vogels moeten enorm gekweekt hebben, want dit hebben we hier nog nooit gezien”, zegt Paul Put. “Rond half augustus krioelde het hier van de zwaluwen, nu zijn er al een aantal vertrokken naar het zuiden. Ik telde op het hoogtepunt zowat tweehonder­d exemplaren. Ze zaten op de elektricit­eitsdraden van ons huis tot tegen de Hoogstraat. Vreemd, want hier in onze buurt wonen geen landbouwer­s. Ik vermoed dat ze afkomstig zijn van de boerderije­n van Laren, Mellaer en Meldert en dat ze hier in de buurt van de hoge bomen veel vliegjes kunnen vangen.”

Piek moet nog komen

Volgens educatief medewerker van Natuurpunt Koen Leysen verzamelen boerenzwal­uwen graag in grotere groepen op de elektricit­eitsdraden voor ze aan hun trek naar het zuiden beginEn nen. “Vroeger vonden de mensen dat normaal, nu niet meer. Er zijn nu ook veel minder kabels dan vroeger en de zwaluwen zitten er dan op als noten op een notenbalk. De vogeltrek is nu al begonnen, maar de piek moet nog komen: tussen 15 en 20 september. Dit jaar zijn de zwaluwen heel laat aangekomen en het waren er minder dan andere jaren. De kans bestaat dat ze tijdens de trek naar hier in een zandstorm zijn terechtgek­omen en dat er heel wat gesneuveld zijn, maar zekerheid bestaat daar niet over. Te warm weer en droogte kunnen een nadeel vormen voor zwaluwen”, zegt Leysen nog. “Maar toch was het een goed broedseizo­en.”

Er zijn nu ook veel minder elektricit­eitskabels dan vroeger, de zwaluwen zitten er dan op als noten op een notenbalk

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? In de Bergstraat in Laren verzamelen al enkele weken veel boerenzwal­uwen.
FOTO KOEN LUTS In de Bergstraat in Laren verzamelen al enkele weken veel boerenzwal­uwen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium