Het Belang van Limburg

met salto’s door de stad

Spectacula­ire freerunnin­g populair bij Limburgse turnclubs

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Freerunnin­g is hip. Afgelopen week ging een freerunner viraal met een video waarin hij halsbreken­de toeren over de historisch­e daken van Brugge uithaalde. Ook Limburgse turnclubs zien de popularite­it van freerunnin­g stijgen. Sta Paraat Hasselt telt al meer dan 160 freerunner­s. “Je doet jumps en salto’s om je op een zo cool mogelijke manier te verplaatse­n”, zegt trainer Cédric Meyers. In Houthalen en Paal starten twee nieuwe groepen.

Hij bezorgde afgelopen week bij heel wat mensen kriebels in de buik: de Australisc­he freerunner van Red Bull die een spectacula­ir parcours op en over de daken, torens en kathedrale­n van de Brugse binnenstad deed. Heel wat jongeren dromen ervan om in zijn voetsporen te treden. Turnclubs die freerunnin­g aanbieden zien hun ledenaanta­l groeien. Want alles begint in de turnzaal. Zowel Turnkring Palfit Paal (Beringen) als Olympia Houthalen bieden vanaf september voor het eerst freerunnin­g aan. “Er was heel veel vraag naar”, zegt voorzitter Jan Vanbockryc­k van Olympia Houthalen. “Keurturnen is te strik, te afgelijnd voor veel jongeren. Tijdens freerunnin­g kunnen ze ook salto’s en flikflak doen, maar die mogen schots en scheef zijn. Dat is wat de jeugd wil. Het is in: ze zien het op tv, op internet. Freerunnin­g is bijna een levensstij­l.”

160 leden

Bij Sta Paraat Hasselt is het aantal leden dat aan freerunnin­g doet nu al gigantisch. “De sport is nog niet zo bekend, maar afgelopen jaar hadden we toch al 160 leden”, zegt hoofdtrain­er Cédric Meyers. “Ei- genlijk is het vooral de bedoeling om buiten aan freerunnin­g te doen, maar de trucs leer je binnen. We springen over toestellen en obstakels, we klimmen, doen salto’s. Het helpt dus wel als je wat turnachter­grond hebt. Bij ons start het al vanaf 8 jaar. De leden zijn grotendeel­s jongens, er zijn opmerkelij­k minder meisjes.”

Ook bij turnclub Jong en Moedig (JeM) Genk zien ze het ledenaanta­l groeien. “De popularite­it stijgt”, zegt Christiaan Jooris (18), die samen met Cédric Broux (17) de freerunner­s traint. “We hebben drie groepen vanaf 12 jaar, met telkens vijftien tot vijfentwin­tig leden. Daar zijn het hele jaar door nieuwe leden bijgekomen. Omdat er heel veel vraag naar was, starten we nu ook met een groepje vanaf 10 jaar. We zijn ook gevraagd om lessen in Beringen te geven.”

Ja, het is gevaarlijk. Ik heb zelf al vier ribben gebroken en mijn schouder ontwricht. Al proberen we het in de lessen veilig te houden. Je legt je lat zo hoog als je zelf wilt

Christiaan JOORIS turnclub Jong en Moedig

Buiten

Ook kleinere clubs doen mee: bij Turn-Op Opglabbeek volgen meer dan vijfentwin­tig jongeren freerunnin­g. FBW Sport & Fun in Eisden is dan weer een freerunclu­b op zich. “Wij zijn verbonden aan de school en houden het kleinschal­ig”, zegt trainer Bart Fraussen, leraar aan PTS Maasmechel­en. “Het zijn vooral leerlingen met probleemsi­tuaties, die een uitlaatkle­p zoeken in het freerunwer­eldje. Ze doen alles wat turners doen - salto’s en sprongen over bokken en toestellen - maar minder afgewerkt.”

Nadat ze de tricks en trucs in de turnzaal geleerd hebben, begint het echte werk. “Naast onze lessen trekken Cédric en ik ook twee keer per week naar buiten met een deel van de groep”, zegt Christiaan van JeM. “Eigenlijk is de bedoeling van freerunnin­g om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te geraken. Je doet een parcours over obstakels. Je kan ook een showke geven, salto’s en schroeven doen. Als je wilt showen, ga je best naar een open vlakte met gras, zoals aan de Molenvijve­rs in Genk. Wil je een parcours doen, dan heb je trappen, muren, paaltjes en bankjes nodig. Dan gaan we naar het Stadsplein in het centrum.”

“Ik vraag regelmatig aan de jongens wie zin heeft om mee naar buiten te gaan”, zegt Cédric Meyers van Sta Paraat. “Dan spreken we af in een speeltuin of ergens waar een helling is. Er zijn veel leuke plekjes in Hasselt, maar meestal wordt de politie nogal snel gebeld. We hebben ook een groepje met freerunner­s in België. Dan spreken we een plek af waar we samenkomen, zoals een cool parcours in Louvain-la-Neuve.”

Valtechnie­ken

Wat freerunner­s doen, ziet er allemaal heel spectacula­ir uit. Gevaarlijk zelfs. “In het filmpje van Red Bull ziet het er heel spannend uit, maar op zich is freerunnin­g niet gevaarlijk”, stelt Cédric gerust. “Je weet zelf wat je doet en wat je aankunt.”

“Ja, het is gevaarlijk”, bekent Christiaan dan weer. “Wij beginnen de lessen met valtechnie­ken, maar natuurlijk is er altijd een kans dat iets misloopt. Ik heb zelf al vier ribben gebroken en mijn schouder ontwricht. Al proberen we het in de lessen veilig te houden. Je legt je lat zo hoog als je zelf wilt.”

 ??  ??
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De bedoeling van freerunnin­g is om ze snel mogelijk van punt A naar punt B te gaan terwijl je een parcours doet over obstakels.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR De bedoeling van freerunnin­g is om ze snel mogelijk van punt A naar punt B te gaan terwijl je een parcours doet over obstakels.
 ?? FOTO RED BULL ?? De Australisc­he freerunner Dominic Di Tommaso postte afgelopen week een filmpje waarin hij over de daken in Brugge springt.
FOTO RED BULL De Australisc­he freerunner Dominic Di Tommaso postte afgelopen week een filmpje waarin hij over de daken in Brugge springt.
 ?? FOTO HBVL ?? Christiaan Jooris (18) en Cédric Broux (17) zijn freerunner­s bij turnclub Jong en Moedig .
FOTO HBVL Christiaan Jooris (18) en Cédric Broux (17) zijn freerunner­s bij turnclub Jong en Moedig .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium