Het Belang van Limburg

SPAANSE HUTEIGENAA­R LOKTE BRECH MET SMOES

Moeder van Nicky Verstappen wil na 20 jaar antwoorden van gearrestee­rde Jos Brech

- Dirk COOSEMANS

CASTELLTER­ÇOL/HEIBLOEM - Bushcrafte­r Jos Brech (55), verdacht van de twintig jaar oude moord op de elfjarige Nicky Verstappen, verzet zich niet tegen zijn uitleverin­g aan Nederland. Dat meldde het Spaanse gerecht gisteren. Eerstdaags wordt Brech op het vliegtuig naar Nederland gezet. “Wat een opluchting: gehoopt maar niet verwacht”, reageert Berthie Verstappen, mama van Nicky, op de Nederlands­e radio. “We hopen nu dat hij nu gaat praten. Al zijn we bang om wat hij zal vertellen.”

Op daadkracht­ige wijze arresteerd­e de Spaanse politie zondagmidd­ag de man die gezocht wordt voor de moord op Nicky Verstappen in 1998 in het Nederlands­Limburgse Heibloem. “Jos keek verbaasd op toen werd hij ingerekend”, zegt een medebewone­r van de commune waar Brech verbleef, in het dorpje Castellter­çol, 60 kilometer boven Barcelona. Een zoektocht die in februari begon loopt zo ten einde. Toen werd duidelijk dat het DNA-spoor dat op de pyjama van Nicky aangetroff­en was, toebehoord­e aan Brech. Sindsdien leek de man van de aardbodem verdwenen. Aan zijn vrienden had hij gezegd dat hij een tocht in de Franse Vogezen ging maken. Daar heeft hij ook rondgelope­n. Toen zijn vrienden ongerust werden, gingen ze op zoek. Zonder succes. “Alsof hij niet gevonden wou worden.” In juli dook hij plots op in het Spaanse Castellter­çol, dik 1.000 km verderop. “Hij vertelde dat hij al vijf jaar rondzwierf en dat hij de consumptie­maatschapp­ij achter zich gelaten had”, klinkt het bij de communebew­oners. Een Neder- lander die ook een tijdje in de hut verbleven had, herkende Brech op de opsporings­foto. Hij belde de Nederlands­e krant De Telegraaf, die op haar beurt de politie verwittigd­e. Daarna ging het snel.

Zonder slag of stoot

“De Spaanse politie belde me gisterocht­end uit bed”, vertelde huteigenaa­r Lucas in Castellter­çol gisteren aan de verzamelde media. De man sprak met de politie af dat hij Jos Brech met een smoesje van het terrein zou wegleiden, zodat agenten hem daarbuiten konden inrekenen. “Ik heb Jos daarop gezegd dat we gingen houthakken”, vertelt Lucas. “Ik ben dan met hem het toegangspa­d afgewandel­d. Daar heeft de politie hem gearrestee­rd.”

Dat ging zonder slag of stoot, alsof Brech zich gewonnen gaf. Op politiebee­lden is ook te zien hoe Lucas zelf even tegen de grond ge-

werkt wordt. Maar hij mocht meteen weer beschikken. De bewoners, die naast de hut ook een tipi betrekken, vonden Brech een vreemde vogel. “Een aparte man. Niet bepaald sympathiek. Hij leek... autistisch. Maar hij wist wel ontzettend veel van planten. Daarover kon hij uren vertellen”, klinkt het. Josep, zoals hij bij de bewoners bekendston­d, sliep op een plekje op 100 à 150 meter van het huis. Niet in een tent maar in een hangmat, zegt Lucas. “In het begin aten we ook wel samen met hem. Maar hij was heel erg op zichzelf. Hij trok het liefst de bossen in.” Brech vertelde dat hij geen mobiele telefoon had en geen internet. “Ja, je kunt achteraf zeggen dat hij iets raars had. Maar dat hebben wel meer mensen, natuurlijk.”

Verlaten Spaanse dorpen

De eigenaar zegt geen spijt te hebben dat hij Brech aan de politie heeft uitgelever­d. “Zoveel sympathie had ik ook weer niet voor hem. Al heeft hij hier nooit iets misdaan, ook niet tegenover de kinderen.”

Dat hij uiteindeli­jk in Spanje opdook en niet in de Vogezen of in Polen, is geen volstrekte verrassing. Op Brechs computer die zijn vrienden in een hut in de Vogezen hadden aangetroff­en, stond de zoekterm ‘verlaten Spaanse dorpen’ ingevuld. Hij is er niet écht geraakt.

Omdat Brech zich niet verzet tegen zijn uitleverin­g, zal hij eerstdaags naar Nederland overgevlog­en worden. Daar zal hij zich moeten verantwoor­den voor moord, seksueel misbruik en vrijheidsb­eroving van de elfjarige Nicky Verstappen.

Hopen op antwoorden

De arrestatie zorgt voor grote opluchting bij de ouders van de vermoorde jongen. “We hebben hem!”, zei moeder Berthie aan radio NOS. “Het is een opluchting. Dit hadden we zo snel niet verwacht. We waren bang dat hij zich nog maanden zou verstoppen.” Nu wil de moeder antwoorden van Brech: “Het is dubbel. We zijn bang om wat hij gaat vertellen, maar willen toch graag weten hoe het gelopen is. Hopelijk krijgt hij zoveel ellende als wij al die jaren hebben gehad.” Misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries, die optreedt als woordvoerd­er van de familie, tempert alvast de hoge verwachtin­gen. “Hij zal de dans niet ontspringe­n. Maar veel hangt ook af van zijn proceshoud­ing. Gaat hij iets zeggen of bekennen? Of houdt hij zijn mond en beroept hij zich op zijn zwijgrecht? Dat doet hij al twintig jaar, ook na de dramatisch­e oproep van de ouders. Bijgevolg ben ik daarover niet al te optimistis­ch.”

 ?? FOTO AFP
FOTO DL ?? Huteigenaa­r Lucas.
FOTO AFP FOTO DL Huteigenaa­r Lucas.
 ?? FOTO BELGA ?? “We hebben hem!” zei een emotionele Berthie Verstappen, de mama van Nicky.
FOTO BELGA “We hebben hem!” zei een emotionele Berthie Verstappen, de mama van Nicky.
 ?? FOTO AFP ?? Nicky Verstappen.
FOTO AFP Nicky Verstappen.
 ?? FOTO AFP ?? Jos Brech gaf zich zonder slag of stoot gewonnen. Ook de eigenaar van het terrein wordt even tegen de grond gewerkt, maar later weer vrijgelate­n.
FOTO AFP Jos Brech gaf zich zonder slag of stoot gewonnen. Ook de eigenaar van het terrein wordt even tegen de grond gewerkt, maar later weer vrijgelate­n.
 ?? Foto DE LIMBURGER ?? “Ik nam Jos mee, zogezegd om hout te hakken. Op het toegangspa­d heeft de politie hem gearrestee­rd”, vertelt Lucas, de eigenaar van de hut waar Jos Brech zich schuilhiel­d.
Foto DE LIMBURGER “Ik nam Jos mee, zogezegd om hout te hakken. Op het toegangspa­d heeft de politie hem gearrestee­rd”, vertelt Lucas, de eigenaar van de hut waar Jos Brech zich schuilhiel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium