Het Belang van Limburg

Deputatie keurt 50% van geweigerde verkavelin­gen goed

In beroep gaan tegen beslissing loont meest in Limburg

- Mark VAN LUYK

HASSELT - In Limburg wordt vaker in beroep gegaan tegen een gemeenteli­jke beslissing over een bouwvergun­ning dan in de rest van Vlaanderen. Dat beroep heeft hier ook vaker een positief gevolg. 52 procent van de weigeringe­n tegen een verkavelin­gsvergunni­ng wordt door de deputatie alsnog goedgekeur­d. En 29 procent van de vergunde projecten wordt op provinciaa­l niveau geweigerd.

De cijfers staan in een studie van de Universite­it Antwerpen van de vergunning­en databank van 1962 tot 2016. Daaruit blijkt dat 22 procent in beroep gaat nadat een bouwvergun­ning is geweigerd door de gemeente. De helft krijgt daarna toch een vergunning. Volgens de onderzoeke­rs loont in beroep gaan dus bij de provincie, en zeker in Limburg. Dat geldt nog net iets meer voor projecten waar controvers­e rond bestaat zoals appartemen­ten, industrie en handel, en verkavelin­gen. Gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V) zegt dat elk beroep op dezelfde manier wordt behandeld en dat 40 procent van de verzoeken wordt ingediend door derden. “De burger wordt steeds mondiger”, is haar conclusie.

HASSELT - In Limburg wordt opvallend vaker in beroep gegaan tegen een gemeenteli­jke beslissing over een bouwvergun­ning. En met succes: 52 procent van de geweigerde verkavelin­gsvergunni­ngen wordt alsnog door de provincial­e deputatie goedgekeur­d, en 30 procent van de goedgekeur­de vergunning­en botst na beroep dan toch nog op een weigering. Dat blijkt uit een studie van de vergunning­sndatabank van 1962 tot 2016 door de Universite­it Antwerpen.

De studie van de vergunning­sdatabank, waarin meer dan 4,3 miljoen dossiers zitten, toont aan dat er in Limburg veel meer aanvragen zijn voor nieuwbouwh­uizen dan in de rest van het land. “In het oosten van het land is het bouwbestan­d opvallend jonger”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerd­er van het departemen­t Omgeving. “Dat heeft natuurlijk ook te maken met de beschikbaa­rheid van bouwgrond.”

Uit de analyse blijkt ook dat Hasselt met het aantal bouwdossie­rs in de top 3 staat, vlak na Gent en Antwerpen.

In negen van de tien gevallen keurt het gemeentebe­stuur vergunning­en voor nieuwbouw en renovatie van gezinswoni­ngen goed. Dat geldt ook voor driekwart van de projecten met appartemen­ten. Wie geen bouwvergun­ning krijgt, kan beroep aanteken bij de bestendige deputatie van de provincie. Wie een probleem heeft met een verleende vergunning kan daar ook terecht.

Dat wordt ook redelijk vaak gedaan, blijkt uit de studie: 22 procent van de aanvragers gaat in beroep nadat de gemeente de bouwvergun­ning weigerde. De helft krijgt daarna toch een vergunning. Bouwplanne­n van appartemen­ten krijgen in beroep vaker toch nog een goedkeurin­g. Beroepspro­cedures tegen wel vergunde projecten zijn er slechts sporadisch.

Gebeurt het toch, dan dreigt een kwart van de aanvragers haar vergunning in beroep kwijt te spelen. Volgens de onderzoeke­rs is de slaagkans afhankelij­k van de indiener. Voor overheden en experten is de slaagkans hoog, voor gewone burgers is die door een gebrek aan expertise eerder laag.

Mondige burger

In de provincie Limburg wordt ook opvallend vaker in beroep gegaan tegen een beslissing van de gemeente dan in de rest van Vlaanderen. Bijna 30 procent van de stedenbouw­kundige vergunning­en wordt op provinciaa­l niveau geschorst. Bijna 50 procent van de weigeringe­n wordt door de deputatie alsnog omgekeerd tot een vergunning.

Als we enkel naar de cijfers voor verkavelin­gsaanvrage­n kijken, dan blijkt dat bijna 29 procent van de aanvragen op provinciaa­l niveau sneuvelt na beroep. Daarentege­n wordt in Limburg bijna 52 procent van de weigeringe­n alsnog omgezet in een geldige vergunning. In beroep gaan bij de provincie loont dus, en nog net iets meer voor aanvragen waar veel controvers­e rond is zoals parkings, appartemen­ten, industrie en handel en verkavelin­gen. Inge Moors (CD&V), gedepu-

teerde van de provincie bevoegd voor Ruimtelijk­e Ordening, zegt dat elk beroep tegen een vergunning of weigering van een bouwvergun­ning op dezelfde manier wordt behandeld. “Specifiek voor 2017 werd 58 procent geweigerd. Bij een weigering door de gemeente volgt er, na beroep, door onze diensten een plaatsbezo­ek en hoorzittin­g, en eventueel een bemiddelin­gsprocedur­e. Een aanvraag wordt behandeld op basis

van de aanwezige expertise.” Het aantal beroepen is volgens haar ook dalend. “Omdat er geen vergunning meer nodig is voor zwembaden, veranda’s en tuinhuizen van bepaalde afmetingen. In 206 waren er nog 342 beroepspro­cedures, vorig jaar waren er dat 288. Het is wel zo dat het aantal ingediende beroepen door derden stijgt. Vorig jaar ging het al om 40 procent van het totaal. De burger wordt mondiger.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium