Het Belang van Limburg

Kroatische spelverdel­er back-up voor Pozuelo

Kroatische spelmaker moet Clement nog meer wisselmoge­lijkheden geven

- Marnik GEUKENS

KRC Genk zal niet tot donderdag wachten om Ivan Fiolic (22) vast te leggen. De Kroatische offensieve middenveld­er van Dinamo Zagreb moet Philippe Clement extra wisselmoge­lijkheden geven in een - hopelijk - bijzonder drukke herfst. Bovendien is Genk op deze manier ingedekt tegen een laat vertrek van Alejandro Pozuelo. De clausule in diens contract maakt dat je een terugkeer naar Spanje op de slotdag van de zomermerca­to niet a priori kan uitsluiten.

Zeg nooit nooit, zeker niet in de laatste week van de zomermerca­to. Maar de kans is eerder klein dat Sander Berge en Ally Samatta ondanks de grote belangstel­ling deze zomer KRC Genk nog verlaten. In deze dossiers heeft de club zelf de sleutel in handen. Hoe later het wordt, hoe spectacula­irder het superbod zal moeten zijn, om het bestuur van gedacht te doen veranderen.

Daar hebben ook de spelers zelf begrip voor, niemand die er ook maar aan denkt om zoals anderhalf jaar geleden Leon Bailey - te dreigen met de wet van ’78 om een transfer af te dwingen. Daarvoor is het onderling respect te groot en voelen de spelers zich te goed in hun vel in Genk. Ze zijn er ook heilig van overtuigd dat ze dit seizoen met deze ploeg in aanmerking komen om in de prijzen te vallen.

Acht miljoen

Hetzelfde geldt in principe voor Alejandro Pozuelo. Wie de 26-jarige Spaanse aanvoerder zondag zag juichen bij de Genkse winning goal, beseft dat Pozuelo zich nooit beter heeft gevoeld in Genk. Het is de reden dat hij deze zomer niet inging op aanbieding­en van buitenland­se clubs, die de contractue­el vastgelegd­e acht miljoen euro graag wilden neertellen bij KRC Genk.

Die clausule was vorig seizoen de hefboom om Pozuelo te overtuigen om een nieuw contract tot 2021 te onderteken­en bij KRC Genk. Niet alleen Pozo zelf, ook zijn vrouw, had/heeft heimwee naar thuisstad Sevilla. Ook de klik met coach Albert Stuivenber­g was niet optimaal. Alleen was er op dat moment geen interesse van Spaanse topclubs om hem terug te halen. Het bedrag van acht miljoen werd een mooi compromis, je moet ook in rekening nemen dat Pozuelo drie jaar geleden gratis als een vrije speler de overstap maakte naar Genk.

Goed gevoel

Eén jaar later voelt Pozuelo zich veel beter in zijn vel. Zijn band met coach Philippe Clement is even hecht als die destijds met Peter Maes, het offensieve voetbal van KRC

Fiolic moet Clement extra wisselmoge­lijkheden geven in een – hopelijk – bijzonder drukke herfst. Bovendien is Genk op deze manier ingedekt tegen een laat vertrek van Pozuelo

Genk en zijn rol in de rug van een diepe spits zijn hem op het lijf geschreven. Maar een terugkeer in extremis naar zijn thuisland valt nooit uit te sluiten. Er komt geen spel van bieden aan te pas, waardoor het snel kan gaan. Pozuelo’s sterke prestaties blijven ook in Spanje niet onopgemerk­t, al is het tot nu toe bij geruchten gebleven.

Polyvalent

Toch gaf KRC Genk extra gas in de onderhande­lingen met Dinamo Zagreb over een transfer van de Kroaat Ivan Fiolic (22). De linksvoeti­ge offensieve middenveld­er is een creatieve speler, die ook al op beide flanken werd uitgespeel­d. Zijn polyvalent­ie geldt als extra argument om Fiolic, die twee jaar geleden indruk maakte in het Europese duel tegen Lokomotiva Zagreb, vast te leggen. Fiolic is een product van de gerenommee­rde jeugdschoo­l van Dinamo Zagreb, waar hij na een uitleenbeu­rt aan Lokomotiva doordrong tot het eerste elftal. In 27 wedstrijde­n was hij goed voor vijf goals en zes assists.

Bij Dinamo moest Fiolic erg vaak uitwijken naar de flank, in eerste instantie is hij echter een spelmaker. Zoals Pozuelo, die op dit moment geen echte back-up heeft in de Genkse kern. Malinovsky­i en nieuwkomer Piotrowski komen één positie lager veel beter tot hun recht. De wedstrijd tegen Waasland-Beveren heeft bewezen dat Philippe Clement en zijn ploeg - zeker bij kwalificat­ie voor de ELpoules - een fysiek en mentaal loodzwaar seizoen te wachten staat. Om de ambities op drie niveaus kracht bij te zetten, komt er dus een extra offensief wapen bij.

 ?? FOTO PHN ?? Ivan Fiolic (22)
FOTO PHN Ivan Fiolic (22)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium