Het Belang van Limburg

Elise Mertens voor het eerst naar tweede ronde in US Open

Elise Mertens wint voor het eerst op US Open na slopende driesetter

- Johan MULDERS

Elise Mertens (WTA 15) stond voor de derde keer op de hoofdtabel van de US Open. De voorbije jaren kon ze na één wedstrijd telkens al haar koffers pakken op Flushing Meadows na verlies tegen Muguruza en Madison Keys. Dit jaar verging het haar beter, maar het kostte wel veel krachten en bijna drie uur tennis om de buit binnen te halen tegen de taaie Kurimi Nara (WTA 99).

“Dit jaar moet het beter. Ik wil een eerste keer winnen in New York waar het allemaal begon voor mij, want hier kon ik mij voor de eerste keer plaatsen voor de hoofdtabel van een grandslamt­ornooi”, zei Mertens vooraf. De Hamontse leek op weg naar een vlotte zege na winst in de eerste set met 6-2. De Japanse pocketspee­lster gaf zich niet zomaar gewonnen en snelde in de tweede set in een mum van tijd naar 4-0. Mertens kon amper nog een winner slaan, maar daarna bewees ze haar mentale veerkracht. Binnen het kwartier hing ze bordjes weer gelijk en van 4-4 ging het naar het 6-5. Mertens liet daarna drie matchballe­n liggen en beging ook nog eens een dubbele fout: 6-6. Ze begon opnieuw slecht aan de tiebreak met 6-2, maar Mertens vocht weer terug om uiteindeli­jk toch te verliezen met 7-5.

Massage

Mertens begon vlot aan de derde set maar Nara nam over en liep uit tot 2-4. Mertens had bovendien twee keer verzorging aan nek en schouders nodig, maar de massage hielp en bij 6-5 kon ze haar twee matchballe­n wel benutten om te winnen met 7-5. “Ik ben blij dat ik deze eerste partij overleefde”, haalde Mertens opgelucht adem. “Ik had van haar al eens gewonnen in Hobart, maar ik wist dat ik haar niet mocht onderschat­ten. Ze speelt hier altijd sterk, vorig jaar nog derde ronde en vandaag liet ze opnieuw zien dat ze een taaie tante is.”

In de volgende ronde wacht de Wit-Russin Vera Lapko (WTA 72) die won van Kateryna Bondarenko. Minder goed verging het Simona Halep. Het eerste reekshoofd verloor van Kaia Kanepi in twee sets. Bij de mannen sneuvelde het achtste reekshoofd Dimitrov. Andy Murray gaat door, maar moest wel een set prijsgeven.

 ?? FOTO BELGA ?? Elise Mertens had twee keer verzorging nodig.
FOTO BELGA Elise Mertens had twee keer verzorging nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium