Het Belang van Limburg

Onderzoek naar moord op Aquino afgesloten

Kopstuk van drugsbende werd drie jaar geleden doodgescho­ten

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - De onderzoeks­rechter in de moordzaak van Silvio Aquino (foto) heeft na drie jaar zijn onderzoek afgesloten en overgemaak­t aan het parket. De beheerder van het duizenden bladzijden dikke dossier gaat nu na of alle onderzoeks­daden zijn uitgevoerd en stelt dan een eindvorder­ing op. Mogelijk wordt de zaak al volgend jaar voorgelegd aan een rechter. Silvio Aquino werd op 27 augustus 2015 in de Sint-Hubertusst­raat in de buurt van de industriez­one in Opglabbeek, om het leven gebracht.

HASSELT - De onderzoeks­rechter in de moordzaak van Silvio Aquino heeft zijn onderzoek afgesloten en overgemaak­t aan het parket. De beheerder van het lijvige dossier gaat nu onder meer na of alle onderzoeks­daden zijn uitgevoerd en stelt dan een eindvorder­ing op. Het dossier moet dan nog enkele etappes doorlopen, maar mogelijk wordt de zaak al volgend jaar voorgelegd aan een rechter. Gisteren was het drie jaar geleden dat Silvio Aquino in Opglabbeek om het leven werd gebracht.

Is Silvio Aquino het slachtoffe­r geworden van een huurmoord, van een mislukte drugsdeal of van een uit de hand gelopen kidnapping met een fatale afloop? Het is wachten op de bevindinge­n van het parket dat het dossier van enkele duizenden bladzijden momenteel bestudeert. In haar eindconclu­sie zal blijken wie vervolgd wordt: Martino Trotta, die als opdrachtge­ver wordt beschouwd, en enkele leden van de Bosnische clan Hamidovic van wie er slechts één nog in de gevangenis zit. Trotta blijft zijn onschuld uitschreeu­wen, Sandro Hamidovic ontkent elke aantijging.

Voor zover bekend verbleef Martino Trotta op 27 augustus 2015 in Antwerpen, toen Silvio Aquino rond het middaguur door minstens twee auto’s werd klemgerede­n op de Sint-Hubertusst­raat in de buurt van de industriez­one in Opglabbeek. De vijf inzittende­n sprongen gemaskerd en gewapend uit de wagens en gaven zich uit voor politiemen­sen. Silvio Aquino moet meteen in de gaten hebben gehad dat het geen agenten waren en riep naar zijn vrouw dat ze zich uit de voeten moest maken. Zij kon ontsnappen en hoorde tijdens haar vlucht op de achtergron­d verschille­nde schoten. Haar man overleefde de kogelregen niet.

Twee maanden na de moord werden vier uitvoerder­s van de moord gearrestee­rd in Duitsland en in Frankrijk. Het gaat om leden van de befaamde Bosnische clan Hamidovic. Zij kwamen in beeld nadat één van hen dood langs de snelweg in het Nederlands­e Roermond werd gevonden en kon worden geïdentifi­ceerd. Drie van de vier zijn op borg vrijgelate­n, enkel Sandro Hamidovic zit nog achter de tralies. De vier hebben nooit aan het onderzoek willen meewerken.

Horloge

Wat brengt de clan Hamidovic in verband met Martino Trotta? Volgens de zoon van Trotta in een eerder gesprek met deze krant is de uitleg simpel: een kennis van zijn vader was overvallen en speelde daarbij een horloge kwijt met een waarde tussen de 50.000 en 60.000 euro. Zijn vader beloofde de kennis te helpen om het horloge op te sporen en heeft daarom iemand van de groep Hamidovic gecontacte­erd.

Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat er in de dagen voor de moord op Silvio Aquino contact is geweest tussen Trotta en de mannen rond Hamidovic, en dat Trotta twee gsm’s voor hen had gekocht. Bij een huiszoekin­g werd een lege verpakking van een gsm met PUK-code bij hem gevonden. De gsm hoorde toe aan één van de mannen die bij de moord waren betrokken. De speurders namen de lege doos tijdens de huiszoekin­g op 26 januari 2016 mee. Ze spitten die dag ook de hele tuin om op zoek naar geld. Blijkbaar hadden de speurders informatie gekregen dat Trotta ergens 3 miljoen euro had verstopt. Geld werd niet gevonden, maar Trotta belandde achter de tralies. Sindsdien blijft hij zijn onschuld uitschreeu­wen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? Foto BELGA ?? 27 augustus 2015: de politie onderzoekt de plaats delict in Opglabbeek, waar Aquino werd vermoord.
Foto BELGA 27 augustus 2015: de politie onderzoekt de plaats delict in Opglabbeek, waar Aquino werd vermoord.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Silvio Aquino in de Hasseltse rechtbank in 2014.
FOTO PHOTO NEWS Silvio Aquino in de Hasseltse rechtbank in 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium