Het Belang van Limburg

Ouders ruilen auto voor elektrisch­e bakfiets

Scholen hebben steeds meer strikte regels om afvalberg te beperken

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Wie hip het nieuwe schooljaar wil starten, gaat resoluut voor eco. Van duurzaam schoolmate­riaal tot een boekentas van gerecyclee­rde petflessen. Ook scholen zetten massaal in op minder afval: steeds meer Limburgse scholen vragen om het tussendoor­tje en de boterhamme­n verpakking­svrij te houden. Geen plastic of aluminiumf­olie meer. Wel een hervulbare waterfles, een snackdoosj­e voor koekjes en een lunchbox met lekkernije­n.

Meer en meer Limburgse scholen hebben regels rond verpakking­svrije lunch of tussendoor­tjes. Plastic of zilverpapi­er mee naar school nemen mag niet meer. Zit er wel een verpakking rond de koek, dan gaat het papiertje gewoon terug mee naar huis.

Afvalberg

In De Zandkorrel in Hechtel-Eksel zijn de regels duidelijk. “Wij vragen om geen zilverpapi­er mee te nemen, maar een herbruikba­re brooddoos”, zegt directeur van de lagere school Marc Hulsmans. “Als ze zelf drank meenemen moet het in een hervulbare drinkfles. In het begin van de schoolcarr­ière krijgt ieder kind ook een koekendoos­je van ons. We vragen om de koekjes hierin mee te geven, zonder verpakking. We hebben die regels jaren geleden in het leven geroepen, om de afvalberg te verkleinen en de speelplaat­s netjes te houden. Op die manier proberen we de kinderen ook een duurzame attitude mee te geven. In het begin was er bij sommige ouders wat tegenkanti­ng, maar ze zijn daarin gegroeid. De ouders zijn zelf meer en meer met duurzaamhe­id bezig.”

Gigantisch verschil

“Het leeft overal: we zetten er als scholengro­ep sterk op in”, zegt Guy

Meert, direc- teur van de KT Scholengro­ep in Hasselt. “De regels verschille­n van school tot school: het is een proces, waarin we de ouders moeten leren om er rekening mee te houden. Het is belangrijk dat je als school voet bij stuk houdt. Scholen die het in het verleden niet deden en nu wel, zien dat het verschil in afval op de speelplaat­s echt gigantisch is. ”

Bij basisschoo­l Klim-Op in SintTruide­n zijn de afvalregel­s iets minder strikt. “Voorlopig zeggen we nog niet dat verpakking­en niet mogen, maar we raden de kinderen wel aan om een brooddoos of drinkfles mee te brengen”, zegt directeur Philip Marguillie­r. “Over het algemeen gaat dat vrij goed: je ziet meer en meer drinkfless­en. Soms zijn er boterhamme­n ingepakt in aluminiumf­olie en dan in de brooddoos. Dan vragen we wel of dat echt nodig is. We leren de kinderen de juiste attitude rond sorteren: we sorteren op de speelplaat­s en in de eetzaal en dat loopt vrij goed.”

Milieubewu­ster

Bij speelgoedk­eten Dreamland merken ze dat duurzaam naar school in de lift zit. “Mensen worden alsmaar milieubewu­ster en dat merken we ook”, zegt Dries Ceuppens, aankoper van het schoolmate­riaal bij Dreamland. “Ecologisch­e rugzakken zijn de laatste jaren aan een sterke opmars bezig en meer en meer merken onderzoeke­n of het mogelijk is om te werken met gerecyclee­rde materialen. Zo verbruikt de productie van het merk Affenzahn voor zijn rugzakken 20 procent minder water, 50 procent minder energie en stoot het 60 procent minder schadelijk­e stoffen uit. Ook de populaire rugzakken van Parkland worden voor 100 procent gemaakt uit gerecyclee­rde PET-flessen.”

Herbruikba­ar

De webshop Blabloom, met een fysieke winkel in HouthalenO­ost, zet resoluut in op ecologisch­e kinderspul­len. “We merken dat ouders heel geïnteress­eerd zijn in de duurzaamhe­id van de schoolspul­len: ze gaan er echt naar op zoek”, zegt medezaakvo­erster Annelies Vanvincken­roye. “De basis is een brooddoos, een koekendoos­je, een drinkbus en een goede boekentas. Weet wat je koopt: waar komt mijn product vandaan, is het op een

duurzame manier ge- maakt? Let op de materialen: zijn ze herbruikba­ar? Ook belangrijk: kan je het product goed afwassen? Zo gaat het lang mee.”

Klepjes stuk

Bij Blabloom merken ze dat de lunchboxen van Yumbox heel populair zijn: een boterhamme­ndoos met verschille­nde vakjes voor een gevarieerd­e lunch. “De laatste weken hebben we honderden Yumboxen verkocht”, zegt Annelies. “Ze zijn misschien duurder, maar ze zijn gemaakt van veilige plastic en de kwaliteit is goed. Bij een goedkope brooddoos trekken kinderen, zeker kleuters, de klepjes snel stuk. Mijn zoontjes hebben twee jaar geleden een Yumbox gekregen en die gaat nog altijd mee. Hetzelfde verhaal voor een hervulbare drinkbus, zoals de duurzame waterfless­en van Dopper. Een drinkfles uit aluminium van bijvoorbee­ld Klean Kanteen is nog beter. Kinderen gooien wel eens met spullen en deze krijg je helemaal niet stuk.”

Weet wat je koopt: waar komt mijn product vandaan, is het op een duurzame manier gemaakt?

Annelies Vanvincken­roye

Blabloom

PET-flessen

“Ook voor het boekentasj­e kan ik als tip geven: kies voor een boekentasj­e dat je kind mooi vindt en voor goede kwaliteit, zodat het langer dan een jaar meegaat”, zegt Annelies. “Ook gebruiksge­mak is heel belangrijk. Wij hebben verschille­nde merken van rugzakjes die gemaakt zijn uit gerecyclee­rde PET-flessen. Als je voor duurzaam kiest, kies dan voor producten die in België of Europa gemaakt zijn. Grote merken produceren vaak in

China, uit plastic waarvan je niet weet hoe het gekleurd is.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een duurzame lunchbox in plaats van zilverpapi­er. Yumbox: 29,95 euro
Een duurzame lunchbox in plaats van zilverpapi­er. Yumbox: 29,95 euro
 ?? BLABLOOM
FOTO
FOTO BLABLOOM ?? Een boekentas van gerecyclee­rde PET-flessen. Engel large: 42,95 euro
BLABLOOM FOTO FOTO BLABLOOM Een boekentas van gerecyclee­rde PET-flessen. Engel large: 42,95 euro
 ?? FOTO BLABLOOM ?? Geen plastic flesjes of blikjes, maar een hervulbare waterfles. Dopper: 12,5 euro
FOTO BLABLOOM Geen plastic flesjes of blikjes, maar een hervulbare waterfles. Dopper: 12,5 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium