Het Belang van Limburg

Britney Francken

- Door Timmie van Diepen

De manier waarop de staatssecr­etaris via sociale media zijn boodschapp­en verspreidt en weer verwijdert, is ‘not that innocent’

We beginnen stilaan te vermoeden dat Theo Francken een verdoken Britney Spears-fan is. Over zijn lijflied bestaat alleszins geen twijfel, dat is ‘Oops!... I Did It Again’. Zondagavon­d ging de N-VAstaatsse­cretaris voor Asiel en Migratie andermaal uit de bocht op de sociale media, ditmaal met een denigreren­de Facebookpo­st over sexy lingerie voor mannen.

Francken vroeg zich openlijk af of de wereld aan het doordraaie­n is. “Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen.” Het bericht werd maandag verwijderd, maar de kritiek zwol snel aan. Volgens holebivere­niging Çavaria voedt Francken de stereotiep­en en verdelen zijn woorden de wereld in normaal en abnormaal. Net die tweedeling ligt aan de basis van de discrimina­tie van en het geweld tegen holebi’s.

De uitspraken zorgden ook in zijn eigen partij voor tandengekn­ars. De N-VA doet er alles aan om haar streven naar een inclusief Vlaanderen te bestendige­n en heeft een lange en goede verstandho­uding met de holebibewe­ging. Ook al omdat de partij duidelijke standpunte­n inneemt inzake migratie en verschille­nde mandataris­sen met een holebigeaa­rdheid in haar rangen telt.

Toch kwam voorzitter Bart De Wever gisteren niet verder dan een haast onvoelbare vingertik. Theo zat met zijn uitspraken “niet op de partijlijn”, zei De Wever, maar excuses zijn niet nodig omdat het om een “opinie” gaat. Een onschuldig­e opinie bijna, zo leek het wel. Francken staat helemaal niet bekend als holebihate­r, maar zoals Britney Spears zingt: ‘I’m not that innocent’. De manier waarop de staatssecr­etaris via sociale media zijn boodschapp­en verspreidt en weer verwijdert, lijkt van een haast kinderlijk­e vrijblijve­ndheid, maar verdoezelt een onuitgespr­oken - en minstens oogluikend toegestane - strategie binnen de partij.

Door Francken op sociale media los te laten in al zijn vrijpostig­heid, spreekt de partij een groep kiezers aan die het misschien niet helemaal eens is met het inclusieve Vlaanderen van de N-VA. Conservati­eve, zelfs extreemrec­htse stemmen worden zo aan de partij gebonden, met als doel de rechtse frontvormi­ng in Vlaanderen te verstevige­n. Want Francken mag zijn ongepaste woorden dan wel verwijdere­n, hij heeft het toch maar weer gezegd.

Geen wonder dat Jan Peumans twee maanden geleden in deze krant liet optekenen dat hij Francken niet de geknipte man vindt om op termijn Bart De Wever op te volgen. Francken ging daarna koffiedrin­ken met Peumans. Lachend stonden ze op de Wiedergutm­achungsfot­o. Maar om een consensusf­iguur te worden is meer nodig. Zelfbeheer­sing en respect voor andersdenk­enden bijvoorbee­ld. Tenzij de partij een andere richting op wil natuurlijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium