Het Belang van Limburg

Francken weer eens uit de bocht met bericht over mannenling­erie

Kritiek van holebibewe­ging en uit eigen rangen na denigreren­de Facebookpo­st

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Met een denigreren­d bericht over mannenling­erie – “Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft” – heeft staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich andermaal in de nesten gewerkt. Hoewel hij zijn Facebookpo­st intussen verwijderd­e, vielen Franckens uitspraken zeer slecht bij de holebibewe­ging. De partijtop van N-VA haastte zich om te zeggen dat Francken hiermee niet op de partijlijn zit. “Maar excuses zijn niet nodig”, aldus voorzitter Bart De Wever.

“Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwe­n epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden... Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen.” Zo becommenta­rieerde Theo Francken zondagavon­d op Facebook een artikel in De Telegraaf. Op haar website had de Nederlands­e krant aandacht voor een lingerieme­rk dat sexy kanten ondergoeds­etjes op de markt heeft gebracht, speciaal voor mannen.

Excuses geëist

Franckens post leidde meteen tot commotie op sociale media. Na enkele aanpassing­en – Francken vroeg eerst om het bericht zo veel mogelijk te delen, daarna niet meer, daarna benadrukte hij dat hij niet tegen holebirech­ten is – verwijderd­e de staatssecr­etaris uiteindeli­jk zijn Facebookpo­st. “Te veel misverstan­den, geen prioriteit”, legde Francken uit. Maar toen was het kwaad al geschied. Vanuit zowat alle politieke partijen werd afkeurend gereageerd. Holebivere­niging Çavaria eiste gistermidd­ag excuses van Francken. “Iedereen die niet in het hokje past van de stereotiep­e man of vrouw wordt beledigd en gemarginal­iseerd. Je verdeelt de wereld hiermee in ‘normale’ en ‘abnormale’ mensen”, zegt woordvoerd­er Jeroen Borghs. Volgens Çavaria is er niets mis met de traditione­le genderster­eotiepe man en vrouw, “maar die traditione­le visie opleggen aan de rest van de maatschapp­ij is wel problemati­sch. Uitspraken als deze sterken mensen met holebifobe en trans- fobe gedachten net in hun overtuigin­g. We vragen dat N-VA zich van deze uitspraken distantiee­rt en een verontschu­ldiging van meneer Francken lijkt ons hier wel op zijn plaats.”

“Geen partijstan­dpunt”

Partijvoor­zitter Bart De Wever haastte zich na het partijbest­uur gisteren om te zeggen dat de uitHet spraken van Francken ingaan tegen de partijlijn. Maar excuses zijn volgens De Wever niet nodig. “Ik denk niet dat je je moet verontschu­ldigen omdat je een opinie hebt, iedereen mag opinies hebben over alles”, zegt De Wever. “Maar het gaat erom wat de partij zegt. En wat de partij zegt is dat we betreffend­e seksuele identiteit geen enkele belemmerin­g willen opleggen in een vrije samenlevin­g in de 21ste eeuw.”

Ook staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) schaarde zich achter dat standpunt. “Iemands seksuele identiteit is een individuel­e vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft. Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit”, aldus Demir op Twitter. Ze stuurde ook een foto rond van de zanger Iggy Pop in een jurk en met een handtas, maar verwijderd­e die later.

 ??  ??
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE
 ??  ?? Zuhal Demir tweette een foto van zanger Iggy Pop in een jurk.
Zuhal Demir tweette een foto van zanger Iggy Pop in een jurk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium