Het Belang van Limburg

Meningen verdeeld over nieuw vak ‘mens en samenlevin­g’

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De plannen van het katholiek onderwijs om vanaf september een nieuw vak ‘mens en samenlevin­g’ in te voeren in het eerste middelbaar, lokken gemengde reacties uit. Vooral het verdwijnen van een uur Nederlands is een doorn in het oog van N-VA.

vak mens en samenlevin­g zal in het eerste middelbaar twee uur per week innemen en draait om mediawijsh­eid, ondernemin­gszin, economisch-financiële competenti­es en burgerscha­p, zo kondigde Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, aan in De Morgen. In ruil moeten de vakken plastische opvoeding en Nederlands elk een uur inleveren. In plaats van de huidige vijf uur zullen er in het eerste jaar nog vier uur Nederlands overblijve­n.

“Verkeerd signaal”

Vooral dat laatste lokt veel reacties uit, want het gaat nu al niet bijster goed met de kennis van het Nederlands bij scholieren in het middelbaar. Het laatste PIRLSonder­zoek luidde de alarmbel over begrijpend lezen, terwijl het hoger onderwijs al langer klaagt over het gebrek aan schrijfvaa­rdigheden bij nieuwe studenten. Regeringsp­artij N-VA ziet de plannen dan ook met lede ogen aan. “Ik denk dat Nederlands het laatste vak is waarop we moeten besparen”, zegt onderwijss­pecialist en Vlaams Parlements­lid Koen Daniëls. Staatssecr­etaris Theo Francken noemde de keuze voor een uur minder Nederlands op Twitter een “verkeerd signaal”. Ook oppositiep­artij sp.a ziet liever geen uren Nederlands verdwijnen. “Burgerscha­p is een goede zaak”, zegt Vlaams Parlements­lid Caroline Gennez, “maar liever niet in de plaats van Nederlands. Waarom schrapt men geen uur godsdienst?”

Nieuwe eindtermen

Vanuit CD&V, de partij van minister van Onderwijs Hilde Crevits, wordt wel positief gereageerd. “Wij staan achter een nieuw vak mens en samenlevin­g omdat onze jongeren niet sterk scoren op deze materie”, zegt Vlaams Parlements­lid Kathleen Helsen. “Als dit vak in het Nederlands gegeven wordt en de leerkracht schenkt ook aandacht aan correct spreken, schrijven en begrijpend lezen van teksten rond mens en maatschapp­ij, zie ik geen verlies in het schrappen van een uur Nederlands.”

Ook Fons, het tijdschrif­t en vereniging voor leerkracht­en Nederlands, is niet tegen. “Burgerscha­p moet in het onderwijs worden aangepakt. Dat daar een uur Nederlands voor moet verdwijnen, is volgens ons geen probleem”, zegt hoofdredac­teur Steven Delarue. “Er zijn nu nieuwe, vakoversch­rijdende eindtermen voor de eerste graad. Die zijn revolution­air en zorgen ervoor dat lees- en schrijfvaa­rdigheden ook in andere vakken aan bod komen. Als er goed wordt samengewer­kt tussen de verschille­nde vakken, en ik merk dat daar steeds meer bereidheid toe is bij leerkracht­en, hoeft dit dus geen probleem te zijn.”

Het gemeenscha­psonderwij­s start op 1 september de algemene uitrol van een vergelijkb­aar vak rond burgerscha­p, maar daar krijgen scholen de keuze om het te organisere­n tijdens de uren ‘vrije ruimte’. Op termijn wil het GO! het vak wel een formele plaats geven in het curriculum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium