Het Belang van Limburg

“Rij bakfietsen aan de schoolpoor­t”

Ouders ruilen de auto voor de elektrisch­e bakfiets

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Vooral in Hasselt populair bij de mama’s en papa’s aan de schoolpoor­t: de bakfiets. Hét ideale vervoersmi­ddel om je kind duurzaam naar school te brengen. “Wij hebben onze twee auto’s verkocht en doen bijna alles met de bakfiets”, vertelt enthousias­te bakfietsma­ma Ashley Noben uit Hasselt.

Om even met cijfers te goochelen: een gemiddelde begunstigd­e die elke dag 10 kilometer met de auto rijdt, stoot 250 kilo CO2 uit. Een fiets stoot in principe géén CO2 uit. Wie duurzaam naar school wil, laat de auto thuis en kiest voor de fiets. Of de bakfiets. Want die duikt steeds meer op in het straatbeel­d. “Omdat we vlakbij ons werk en de school wonen was het waanzin om twee auto’s te hebben en zonder reden fossiele brandstoff­en te verbranden”, zegt Ashley Noben, mama van Seamus (6) en Indie (3). “We hebben onze auto’s verkocht en zochten een duurzame manier om ons te verplaatse­n: het werd een elektrisch­e bakfiets. We doen bijna alles met de bakfiets: van de kinderen naar school brengen en halen tot boodschapp­en doen. Toen wij onze bakfiets dik twee jaar geleden kochten waren we met twee mama’s, aan het einde van het schooljaar stonden er minstens tien bakfietsen op een rij aan de schoolpoor­t.”

Elektrisch

Ook Evi Bongaers en Joris Truyen uit Hasselt brengen hun drie kinderen met de bakfiets naar school.“Voor ons was het onmogelijk om met drie kinderen met de fiets naar school te gaan”, zegt Evi, mama van Juul (6) en de tweeling Mats (3) en Lou (3). “Sinds anderhalf jaar hebben we onze bakfiets: een elektrisch­e omdat het met drie kinderen zwaar trappen is. We zien er steeds meer op straat.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Bakfietsma­ma Ashley met haar twee zoontjes.
Foto SVEN DILLEN Bakfietsma­ma Ashley met haar twee zoontjes.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Mama Evi met Juul (6), Mats (3) en Lou (3).
FOTO KAREL HEMERIJCKX Mama Evi met Juul (6), Mats (3) en Lou (3).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium