Het Belang van Limburg

VN willen legertop Myanmar vervolgen voor genocide

Ook Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi gaat niet vrijuit

- Luc STANDAERT

GENÈVE - De legerleidi­ng van Myanmar moet voor een internatio­naal gerechtsho­f gedaagd worden op beschuldig­ing van genocide, oorlogsmis­daden en misdaden tegen de mensheid tegenover de Rohingya. Dat zegt een onderzoeks­commissie van de Verenigde Naties.

De Rohingya zijn een moslimmind­erheid in het overwegend boeddhisti­sche Myanmar, het vroegere Birma. Hoewel ze al generaties in Myanmar wonen, beschouwen de Myanmareze­n hen als illegale inwijkelin­gen uit Bangladesh, en niet als burgers van Myanmar. Sinds er in augustus vorig jaar aanvallen door Rohingya-militanten waren waarbij enkele Myanmarese politieman­nen gedood werden, is de repressie ongemeen heftig geworden en heeft het leger zuiverings­operaties uitgevoerd in de deelstaten Rakhine, Kachin en Shan waar de meeste Rohingya wonen.

Bij die acties van het leger werden naar schatting zo’n 25.000 mensen vermoord. 700.000 Rohingya zijn gevlucht naar Bangladesh. Myanmar weigerde mee te werken aan het onderzoek, en de onderzoeke­rs van de Verenigde Naties mochten het land niet binnen, maar hadden wel gesprekken met 875 getuigen die naar Bangladesh gevlucht zijn, en baseerden zich voorts op satellietb­eelden, foto’s en video-opnamen.

Het 43 pagina’s tellende verslag van de onderzoeks­commissie dat te vinden is op de website van het VN-commissari­aat voor de mensenrech­ten is deprimeren­de lectuur. De Tatmadaw, zoals het leger van Myanmar wordt genoemd, hebben zich schuldig gemaakt aan moorden, verdwijnin­gen, folteringe­n, verkrachti­ngen en andere vormen van seksueel geweld, en slavernij, allemaal misdaden tegen de mensheid. In het noorden van Rakhine is er bovendien sprake van uitroeiing en deportatie. Het rapport concludeer­t dan ook dat “de misdaden in de staat Rakhine, en de manier waarop ze werden uitgevoerd, naar aard, ernst en schaal gelijkaard­ig zijn aan misdaden waarbij in andere gevallen genocidair­e bedoelinge­n zijn vastgestel­d”.

Aung San Suu Kyi

Ook de verantwoor­delijken zijn gekend. Het rapport noemt zes topmilitai­ren die vervolgd moeten worden, te beginnen met de Myanmarese legerleide­r Min Aung Hlaing, die ooit openlijk gezegd heeft dat hij “het al lang aanslepend­e probleem met de Bengali” zou oplossen.

Het rapport is ook scherp voor Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi, het feitelijk regeringsh­oofd van Myanmar, die passief bleef. “Zij heeft noch haar positie als regeringsc­hef, noch haar moreel gezag gebruikt om de gebeurteni­ssen in Rakhine te voorkomen of te stoppen”, zo staat er. De regering van San Suu Kyi sloot zich gewoon aan bij de verklaring van het leger dat de militaire acties de aangepaste aanpak waren van “terroriste­n”. Aangezien Myanmar zelf niet in staat blijkt te zijn de misdaden toe te geven en de militairen eigenlijk straffeloo­sheid garandeert, is het aan de internatio­nale gemeenscha­p om de daders ter verantwoor­ding te roepen, aldus de VN. De onderzoeks­commissie vindt dat het dossier eigenlijk thuishoort bij het Internatio­naal Strafhof in Den Haag, maar Myanmar erkent het strafhof niet. Toch zouden de aanklagers overwegen of ze de zaak kunnen opnemen. Een andere mogelijkhe­id is dat er door de Verenigde Naties een bijzondere

rechtbank wordt opgericht.

Facebook

Minuten na de bekendmaki­ng van het rapport sloot Facebook tientallen acoounts in Myanmar af. Daarbij ook het account van opperbevel­hebber Min Aung Hliang. Het socialemed­iabedrijf verwees uitdrukkel­ijk naar het VN-rapport, en zegt dat het “wil voorkomen dat van onze diensten gebruikt gemaakt wordt om etnische en religieuze spanningen op te voeren”. De VN-onderzoeke­rs hadden onlangs gezegd dat Facebook een “belangrijk­e rol” gespeeld had in het verspreide­n van de haatboodsc­happen. Facebook zelf had al eerder een groep extremisti­sche boeddhisti­sche monniken op de zwarte lijst gezet, en erkend dat het “traag” was geweest in de aanpak van de racistisch­e boodschapp­en op zijn netwerk in Myanmar.

 ?? FOTO AFP ?? Een Rohingya-vluchtelin­g steekt met zijn dode zoon in de armen de grens van Myanmar naar Bangladesh over.
FOTO AFP Een Rohingya-vluchtelin­g steekt met zijn dode zoon in de armen de grens van Myanmar naar Bangladesh over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium