Het Belang van Limburg

Uiterst-rechts jaagt op buitenland­ers na steekparti­j Chemnitz

-

CHEMNITZ - De Duitse regering heeft gisteren de aanvallen op migranten in de Oost-Duitse stad Chemnitz scherp veroordeel­d. De rellen door extreemrec­hts volgden na een steekparti­j waarbij een man neergestok­en werd.

Het ging in de nacht van zaterdag op zondag om een vechtparti­j op een feest in Chemnitz waarbij mensen van verschille­nde nationalit­eiten betrokken waren. Het dodelijke slachtoffe­r was een 35-jarige Duitser. Twee andere mannen raakten gewond. Gisteren werden aanhouding­sbevelen tegen een Syrische en een Irakese man uitgevaard­igd. Zondag gingen dan honderden demonstran­ten de straat op. Extreemrec­htse voetbalhoo­ligans, neonazi’s, maar ook aanhangers van de ultranatio­nalistisch­e AfD. Ze riepen slogans als ‘Wij zijn het volk’ (ook de leuze van de protesten die het einde van de DDR inluidden) en ‘buitenland­ers buiten’, maar er werd ook jacht gemaakt op buitenland­s uitziende passanten. De politie werd met flessen en stenen bekogeld. De autoriteit­en gelastten daarop de stadsfeest­en af.

De woordvoerd­er van kanselier Merkel, Steffen Seibert, zei gisteren dat “dergelijke bijeenkoms­ten, een heksenjach­t op mensen die er anders uitzien” onaanvaard­baar zijn. Hij veroordeel­de ook een tweet van AfD-parlements­lid Markus Frohnmaier, die vond dat het niet-optreden van de overheid ertoe leidde dat de bevolking “het recht in eigen handen” neemt.

 ?? FOTO DPA ??
FOTO DPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium