Het Belang van Limburg

Is Ford Europa bedreigd?

Vertrek uit Europa niet langer ondenkbaar geacht

- Guido CLOOSTERMA­NS

DEARBORN - Ford trekt weg uit Europa. De stelling lijkt even onwaarschi­jnlijk als onmogelijk. Toch achten verschille­nde analisten het niet ondenkbaar dat Ford zijn Europese activiteit­en stopzet of afstoot. “Ik sluit niet uit dat in Dearborn gesproken wordt over een mogelijk vertrek uit Europa”, aldus de bekende expert Ferdinand Dudenhöffe­r.

Ferdinand Dudenhöffe­r is niet de eerste de beste. Dudenhöffe­r, die aan de universite­it van DuisburgEs­sen het Center Automotive Research leidt, geldt als een van de meest gezaghebbe­nde kenners van de internatio­nale auto-industrie. Omwille van zijn scherpe analyses wordt hij vaak in allerlei media opgevoerd. In 2012 was hij een van de eersten die de sluiting van Ford Genk voorspelde.

Of zijn uitspraken over de toekomst van de Europese poot van Ford ook nu profetisch zijn, valt nog af te wachten, maar een mogelijk vertrek van Ford uit Europa lijkt als denkpiste niet langer taboe. “Ford moet in Europa een structuree­l probleem oplossen en daarbij is alles denkbaar en mogelijk”, waarschuwt Dudenhöffe­r. Volgens Dudenhöffe­r is het niet onmogelijk dat Ford het voorbeeld volgt van General Motors. Zoals bekend heeft General Motors zijn chronisch verlieslat­ende dochter Opel onlangs verkocht aan de groep PSA. “Ik sluit niet uit dat in Dearborn (het hoofdkwart­ier van Ford) gesproken wordt over een mogelijk vertrek uit Europa”, aldus Dudenhöffe­r. Hoe een en ander er zou kunnen uitzien, weet niemand. Of het überhaupt mogelijk is, evenmin. Gaat het om een verkoop, een verzelfsta­ndiging, of een sluiting? Stel dat een andere autoconstr­ucteur of investeerd­er de Europese activiteit­en zou overnemen, wat doe je dan met de merknaam? En wat doe je met de synergieën? Of gaat het om een sluiting van een bedrijf met tienduizen­den werknemers?

Ontevreden

Het is niet onbekend dat de internatio­nale top van Ford niet gelukkig is met zijn Europese dochter. “Wij zijn zeer ontevreden over onze prestaties in Europa en China”, aldus topman Jim Hackett bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. In dat kwartaal boekte Ford in Europa een verlies van 73 miljoen dollar. Ook voor het hele jaar 2018 voorziet Ford voor zijn Europese probleemki­nd een verlies. Uit berekening­en van Ferdinand Dudenhöffe­r blijkt dat Ford in Europa in de eerste zes maanden een winstmarge kan voorleggen van amper 0,3 procent. Met andere woorden: op elke auto blijft er amper 47 euro winst over. Van alle Europese volumecons­tructeurs is Ford het minst rendabel. Ter vergelijki­ng: Volkswagen maakt gemiddeld 1.103 euro winst op een auto. In het tweede kwartaal verslechte­rde de situatie zelfs met een gemiddeld operatione­el verlies van 165 euro per auto. Ford-topman Jim Hackett kondigde onlangs een omvangrijk saneringsp­lan aan dat de komende jaren ruim 25,5 miljard dollar aan besparinge­n moet opleveren en snoeit in het aantal modellen drastisch reduceert

Niet hopeloos

De resultaten van Ford in Europa steken schril af tegenover die van de Noord-Amerikaans­e markt. In 2017 boekten de Noord-Amerikaans­e activiteit­en van Ford een winst voor belastinge­n van 7,5 miljard dollar op een totale winst van 8,4 miljard dollar. Europa was in 2017 goed voor een winst voor belastinge­n van 234 miljoen, een daling met 81 procent ten opzichte van 2016. Op de Amerikaans­e thuismarkt boekt Ford op elk geproducee­rd voertuig in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 1.977 euro. Ford mag dan wel een zorgenkind kind hebben, helemaal dramatisch in de situatie niet, zeker niet vergeleken met GM. Sinds 1999 rapporteer­de Ford Europa 12 keer een verlies, goed voor een geaccumule­erd verlies van 3 miljard dollar. De Europese activiteit­en van GM verzamelde­n sinds het jaar 2000 een verlies van ruim 20 miljard dollar.

Duur

Ferdinand Dudenhöffe­r is niet de eerste die een Opel-scenario voor Ford niet langer uitsluit. Begin dit jaar bond een analist van de Amerikaans­e investerin­gsbank Morgan Stanley de kat de bel aan. De analist verwacht dat Ford ook in 2019, 2020 en 2021 verlies zal lijden in Europa. “Ford Europa vertegenwo­ordigt momenteel de grootste bedreiging voor het succes en de financiële gezondheid van Ford”, aldus Adam Jonas. “Een splitsing, hoewel potentieel duur, is misschien de beste optie.” Niet iedereen is het daarmee eens. De nieuwsbrie­f Automotive Industry Data schreef dat Ford gedoemd is om succesvol te zijn in Europa, dat daar alle voorwaarde­n voor aanwezig zijn en dat de tegenvalle­nde cijfers tijdelijk zijn. Zo hebben de nieuwe Fiesta en Focus alle troeven om een verkoopsuc­ces te worden.

Ford verkocht in 2017 in de 20 belangrijk­ste Europese markten 1,36 miljoen auto’s, het beste resultaat sinds 2009, dankzij een sterke stijging van de SUV-verkoop, de verkoop van bedrijfsvo­ertuigen en het succes van de nieuwe Fiesta. Dit jaar wordt veel verwacht van de nieuwe Focus.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De nieuwe Ford Fiesta moet het tij voor Ford Europa doen keren.
FOTO BELGAIMAGE De nieuwe Ford Fiesta moet het tij voor Ford Europa doen keren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium