Het Belang van Limburg

“Bloed gutste uit zijn mond”

Hond sterft pijnlijke dood na vergiftigi­ng

- Chris NELIS

De dagelijkse wandeling van hond Nesta is zondag geëindigd in regelrecht­e horror. De stafford at tijdens zijn uitje langs de Stiemerbee­k in Genk iets op, amper een uur later lag hij op de operatieta­fel bij de dierenarts omdat zijn aders sprongen. Alleen een rechtstree­ks injectie in het hart kon een einde maken aan de pijnlijke doodstrijd van het dier. “We vermoeden dat hij zwavelzuur heeft binnengekr­egen”, zucht zijn baasje Kevin Verstraete­n.

“Nesta was ons leven”, zegt Kevin. “We hadden hem nu 6,5 jaar. Hij zorgde voor vrolijkhei­d en was een heel zachtaardi­g dier. Zoals gewoonlijk gingen we ook gisteren wandelen in het bos langs de Stiemerbee­k aan de kant van de Emiel Van Dorenlaan. Hij liep aan de leiband toen ik plots zag dat hij iets in zijn mond nam. Ik wist niet wat het was en trachtte het nog eruit te halen, maar het was al te laat. Hij had ook water gedronken uit een klein beekje dat voor een stuk parallel met de Stiemerbee­k loopt. Onderweg naar huis begon hij over te geven. Dat is nogal gebeurd en ik maakte mij niet meteen ongerust. Voor de zekerheid zette ik hem daarom in de badkamer.”

Maar toen Kevin even later ging kijken, kwam er bloed uit Nesta’s mond en was hij aan het kermen. “We zagen het met de minuut verergeren. We hebben dan meteen onze biezen gepakt en hebben hem bijna moeten slepen naar de dierenarts. Het beestje kon al bijna niet meer rechtstaan. De dierenarts wist meteen dat het ernstig was. Het haar op zijn buik was al volledig uitgevalle­n. De aders op zijn poten en op zijn buik sprongen gewoon stuk. Het bloed gutste uit zijn mond. De dierenarts wilde hem een sterke verdoving geven, maar vond geen ader die goed genoeg was om die toe te dienen. Omdat Nesta zo zwaar aan het afzien was, hebben we beslist zijn doodstrijd zo kort mogelijk te houden. De dierenarts heeft dan een injectie recht in zijn hart gespoten. En toen was het gedaan. Verschrikk­elijk.”

Zwavelzuur

Kevin heeft inmiddels bij de politie van de zone Carma klacht ingediend. “Er is een vermoeden dat hij zwavelzuur heeft binnen gekregen”, gaat Verstraete­n verder. Er zijn maar weinig producten die op zo’n korte tijd zo vernietige­nd kunnen werken. Ik vraag me af hoe mensen zo crapuleus kunnen zijn. Nog niet zo lang geleden vond ik in dezelfde omgeving een vleesballe­tje waarin allemaal kleine vishaken waren verwerkt. Ook weer met de bedoeling een dier te beschadige­n. Ik kan zoiets echt niet begrijpen”, zucht Kevin. “Ik moet zeggen dat ik er enkele dagen geleden ben gaan wandelen en mijn handen in dat beekje had gestoken. Ik voelde het meteen branden aan mijn handen, maar stond daar niet echt bij stil. Ik dacht dat het kwam door de stof die kikkers of padden afscheiden als je ze vast neemt. Met mijn boodschap hoop ik vooral mensen te waarschuwe­n dat ze voorzichti­g moeten zijn als ze met hun honden gaan wandelen.”

Xtc

In augustus 2015 raakten in de bossen van Zutendaal vier kinderen verbrand aan hun onderbenen toen ze door een plas in het bos waren gereden waarin chemicalie­n van een xtc-lab waren gedumpt. De politie van de zone Carma onderzoekt de zaak. Er volgt ook nog een autopsie om te kunnen achterhale­n welke stof de oorzaak is van het overlijden van het dier.

 ?? FOTO CN ??
FOTO CN
 ??  ?? Kevin Verstraete­n toont het beekje waarvan zijn hond Nesta (inzet) dronk. “Er zijn maar weinig producten die op zo’n korte tijd zo vernietige­nd werken. We vermoeden dat hij zwavelzuur binnenkree­g.”
Kevin Verstraete­n toont het beekje waarvan zijn hond Nesta (inzet) dronk. “Er zijn maar weinig producten die op zo’n korte tijd zo vernietige­nd werken. We vermoeden dat hij zwavelzuur binnenkree­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium