Het Belang van Limburg

Moeskroen wil vier duels zonder geschorste Diedhiou laten herspelen

Club wil na heisa rond opgeheven schorsinge­n vier duels laten herspelen

- Frank BUYSE/Koen VAN UYTVANGE/Ludo VANDEWALLE

Excelsior Moeskroen is boos. Terwijl clubs als Standard, Eupen, Club Brugge en Anderlecht geschorste spelers hun straf zagen ontlopen, bleef bij de hekkenslui­ter de geschorste Diedhiou wel al vier speeldagen aan de kant. Moeskroen onderzoekt hoe het de wedstrijde­n tegen Club Brugge, Antwerp, Anderlecht en Eupen kan laten herspelen.

Door een fout bij de Pro League, de vereniging van profclubs, over de goedkeurin­g van de indicatiev­e tabel bij schorsinge­n ontliepen het voorbije weekend Carcela (Standard), Ocansey (Eupen), Wesley (Club Brugge) en Vranjes (Anderlecht) hun schorsing. Standard ontdekte een hiaat in de procedure die tot deze schorsinge­n moest leiden en daardoor gingen deze spelers vrijuit. Moeskroen voelt zich nu een slachtoffe­r omdat hun speler Christophe Diedhiou op de eerste speeldag werd uitgeslote­n en de vier speeldagen schorsing die daarop volgden volledig uitzat.

“We hebben een advocaat op dat dossier gezet”, aldus Paul Allaerts, algemeen directeur van Moeskroen. “Wij voelen ons ongelijk behandeld. Toen het hele dossier zaterdag aan de oppervlakt­e kwam, hebben wij nog een vraag naar de voetbalbon­d gestuurd om te weten of wij Diedhiou in het belangrijk­e duel tegen Eupen mochten opstellen. Daarop hebben we nooit antwoord gekregen.”

Desnoods naar BAS

Er is een verschil tussen de spelers die zaterdag vrijuit gingen en Diedhiou: de beroepspro­cedure bij hen was nog bezig. Dat gold niet voor Dhiedhiou. Bovendien kon Moeskroen na het beroep nog in evocatie gaan. Dat deed het niet.

“Daar gaat het niet om”, zegt Allaerts. “Het gaat erom dat er een nieuw element is. Wij gingen ervan uit dat wanneer die indicatiev­e tabel in Sportleven verschijnt, die ook rechtsgeld­ig is. Zo gaat het altijd. Omdat Bruno Venanzi (Standard-voorzitter, nvdr.) in de commissie zat die de tabel opstelde en ook in de raad van bestuur van de Pro League zit, wist hij dat er een fout was begaan. Dat is ongelijke behandelin­g omdat wij die voorkennis niet hadden. We gaan nu onderzoeke­n bij welke kanalen in de voetbalbon­d we ons gelijk kunnen halen. Kan dat daar niet, dan stappen we naar de sportrecht­bank BAS.”

Govea drie speeldagen

Hoewel de indicatiev­e tabel niet rechtsgeld­ig blijkt, betekent dat volgens het bondsparke­t niet dat spelers nu straffeloo­s rood kunnen pakken. Antwerp-middenveld­er Govea kreeg een voorstel tot schorsing van drie speeldagen. Het bondsparke­t beroept zich nu op het FIFA-reglement om de speler niet vrijuit te laten gaan. Volgens het bondsregle­ment moet dat FIFA-reglement namelijk nageleefd worden. Vandaag zal blijken of de Geschillen­commissie die juridische noodgreep aanvaardt. Veegt zij de argumentat­ie van het bondsparke­t van tafel, dan zijn in afwachting van een oplossing spelers vogelvrij en kunnen er geen schorsinge­n worden uitgesprok­en. Pas op 4 september zit de Pro League over deze impasse samen. Dat de Geschillen­commissie Hoger Beroep gisteren nog steeds geen uitspraak deed over de schorsing van Anderlecht-verdediger Vranjes – die oorspronke­lijk vrijdag al had behandeld moeten worden – geeft aan dat onduidelij­kheid troef is. Intussen wordt bij de Pro League naarstig naar schuldigen gezocht. Het is niet uitgeslote­n dat daar koppen zullen rollen.

 ?? FOTO PHN ?? Terwijl Standard, Eupen, Club en Anderlecht geschorste spelers hun straf zagen ontlopen, bleef Diedhiou wel vier speeldagen aan de kant.
FOTO PHN Terwijl Standard, Eupen, Club en Anderlecht geschorste spelers hun straf zagen ontlopen, bleef Diedhiou wel vier speeldagen aan de kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium