Het Belang van Limburg

Drie minuten in -150 graden moet voor sneller herstel zorgen bij Rouches

-

De wetenschap vindt steeds meer zijn weg in het voetbal. Zo maakt Standard sinds kort gebruik van cryotherap­ie. Spelers worden daarbij blootgeste­ld aan temperatur­en van -150 graden om het lichaam wakker te maken en het herstel te bevorderen. En dat met behulp van een mobiel busje. “Het eerste van België.”

“Cryotherap­ie is niet nieuw”, zegt sportdokte­r Peter Vervoort. “Wanneer je lichaam wordt blootgeste­ld aan extreme kou, gaat het bloed sneller stromen en zet het bepaalde processen in je lichaam in werking. Zo kan je sneller herstellen na wedstrijde­n en trainingen.”

In de Premier League is cryotherap­ie eerder regel dan uitzonderi­ng. In ons land paste KV Mechelen het vorig seizoen al geregeld toe, terwijl ook sterren als Franck Ribéry en Gareth Bale fan zijn. Maar de strafste blijft Cristiano Ronaldo. De Portugees staat erom bekend zijn lichaam op en top te verzorgen en besloot een Cryo Sauna in zijn woning te laten installere­n. Kostprijs: 60.000 euro, en dan heb je nog niet de volledige installati­e. Hij zoekt nog een manier om de machine van Madrid naar Turijn te krijgen.

Mobiele box

Van dergelijke problemen hebben ze bij Standard geen last. De Rouches doen sinds kort een beroep op Ice-Cold. Het Waalse bedrijf heeft de eerste mobiele cryoruimte van ons land ter beschikkin­g. Voorbije zaterdag werd het busje voor het eerst door de spelers gebruikt na de wedstrijd tegen STVV. “We zullen het hele seizoen deze service aan Standard leveren”, zegt Cédric Merel van Ice-Cold. “De dokter van Standard is ook in het basketbal actief, zo kwam de samenwerki­ng tot stand. Spelers worden in sessies van ongeveer drie minuten geconfront­eerd met temperatur­en van -140 à -150 graden. Deze methode is voor hen een stuk aangenamer dan ijsbaden. Uitwedstri­jden gaan we nog niet doen. Dat is logistiek niet haalbaar”, aldus Merel.

 ??  ?? Standard maakte na het duel tegen STVV voor het eerst gebruik van het cryobusje.
Standard maakte na het duel tegen STVV voor het eerst gebruik van het cryobusje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium