Het Belang van Limburg

Akkelijkst­e van de dag”

E in rit met 3.000 hoogtemete­rs

- Van onze reporter in Alhaurin de la Torre Hugo COOREVITS

Nog één zege en Elia Viviani (29) heeft dit jaar bij Quick Step Floors evenveel overwinnin­gen als in de voorbije drie seizoenen bij Team Sky samen. Gisteren in Alhaurin de la Torre was het voor de pistier-topsprinte­r al de zestiende (!) van dit seizoen. “De spurt zelf was het gemakkelij­kste van de dag”, zei de Italiaanse kampioen.

Het moest en zou op een sprint eindigen: zo stapten de acht van Patrick Lefevere gistermidd­ag in Mijas uit de autocar. “Alles voor Viviani”, zei Laurens De Plus. Het was Elia Viviani zelf die zijn ploeg na de parcoursve­rkenning vorige week donderdag overtuigde dat hij dit aankon - ondanks de 3.000 hoogtemete­rs. “Ik heb specifiek getraind om ook in dit soort wedstrijde­n slagvaardi­g te zijn. Al was het wel een heel zware rit, hoor. Het is simpel: de sprint zelf was veruit het gemakkelij­kste van de dag. Er waren best nog veel renners, maar weinigen kwamen aan sprinten toe. Omdat ik daar ook nog Peter Sagan zag zitten, heb ik bewust mijn leadout Morkov getipt dat ik van ver zou vertrekken. Op 180 meter versnelde ik. Daarmee anticipeer­de ik op de wereldkamp­ioen, want met hem ben je nooit thuis.”

Zo komt het dat Viviani niet enkel zijn eerste Vuelta-ritzege ooit behaalde, maar dat hij met zestien zeges ook goed op koers ligt om de internatio­nale zegekoning van 2018 te worden.

Op naar twee en drie

Sommige Spaanse media - nooit te beroerd om in overdrive te gaan - bestempeld­en hem gisteren al als de béste spurter van de wereld. “Of ik dat ben, weet ik niet. Ik weet wel dat ik een fantastisc­he periode doormaak. Ik ben ook blij dat we nu al onze ritzege beet hebben. Dat maakt het zoveel gemakkelij­ker om een tweede en een derde te behalen.”

“Elia kan zich geweldig positioner­en”, stelde CEO Patrick Lefevere. “Dit is nummer 58, de pistezege van Morkov meegeteld zitten we aan 59. Het record van 61 overwinnin­gen met Omega Pharma-Quick Step in 2014 gaat eraan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium