Het Belang van Limburg

Pitbull bijt alpaca dood in wei

- Willy VANDAEL

Afgelopen weekend heeft een losgebroke­n agressieve pitbull twee alpaca’s aangevalle­n in een wei op de Holsteenwe­g. Een van de dieren werd zwaar toegetakel­d en liet het leven. De alpaca’s zijn eigendom van Inge Hermans, die de dieren opleidt om als therapiedi­er in te zetten.

“Ik ben zwaar onder de indruk”, zegt Inge Hermans. “De alpaca’s betekenen veel voor mij. Net zoals iedere morgen ging ik vorige zaterdagoc­htend naar de weide om de dieren te voederen. Ik zag mijn alpaca’s nergens, maar wel een hond. Ik had dadelijk door dat er iets fout was.” De dieren hadden zich verschanst in hun stal en de kleinste, José, trachtte de grootste, Isar, te beschermen tegen de aanvallen van de agressieve hond. Maar Isar was even daarvoor al heel zwaar toegetakel­d. Hij lag tegen de wand van de stal. De andere alpaca was lichtgewon­d. Inge raakte in paniek en haalde haar man Jochen. Die slaagde erin de pitbull te verjagen. “Ik gooide een plank naar de hond, maar raakte

Ik heb een mail gestuurd naar de minister. Moet er eerst een kind doodgebete­n worden voor men iets doet aan die agressieve honden?

Inge HERMANS

hem niet. Hij vluchtte wel weg naar de plek van waar hij kwam: een huis wat verderop”, zegt Jochen. De politie is langs geweest bij de eigenaar van de hond. Het gaat om een Antwerpena­ar die een weekend in Zonhoven verbleef en zijn hond had meegebrach­t. “Via de politie vernamen we wel dat hij spijt heeft. Hij verklaarde ook dat zijn hond nog nooit zoiets had gedaan.”

Moordwapen

“Die honden zijn eigenlijk tikkende tijdbommen”, zegt Inge. “Ik heb ook een mail gestuurd naar minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts om mijn verhaal te doen en te waarschuwe­n. Moet er eerst een kind doodgebete­n worden, alvorens men ingrijpt?” De twee alpaca’s waren voor Inge alvast als haar kinderen. Ze waren 11 maanden oud en ze waren een vijftal weken bij haar. “Ik was de dieren aan het opleiden als therapie-alpaca’s”, zegt ze. “Het is de bedoeling dat ik binnenkort met alpaca’s therapie aanbied aan bijvoorbee­ld mensen met autisme of met een psychische problemati­ek.” De kleinste is intussen verzorgd en is even terug naar de plaats van waar hij kwam om te bekomen. “Dat is ook beter want alpaca’s zijn kuddediere­n die nagenoeg alles samen doen”, zegt Inge. Binnenkort komt José terug naar Zonhoven, samen met enkele andere alpaca’s. En de wei wordt beveiligd met “heel hoge” draad.

 ?? WILLY VANDAEL
FOTO ?? Inge Hermans leidt alpaca’s op om ze in te zetten als therapiedi­er bij mensen met een psychisch probleem.
WILLY VANDAEL FOTO Inge Hermans leidt alpaca’s op om ze in te zetten als therapiedi­er bij mensen met een psychisch probleem.
 ??  ?? De bruine alpaca, Isar, bezweek aan zijn verwonding­en na de aanval van de pitbull.
De bruine alpaca, Isar, bezweek aan zijn verwonding­en na de aanval van de pitbull.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium