Het Belang van Limburg

Drie keer meer Achelse trappist

Achelse Kluis organiseer­t voor het eerst opendeurda­g

- Geert VAN BAELEN

In september zal de Achelse Kluis voor de eerste keer in haar geschieden­is het grote publiek de kans geven om een kijkje te komen nemen tijdens opendeurda­gen. De abdij staat met de komst van de katholieke geloofsgem­eenschap Fazenda da Esperança dan ook voor een scharnierm­oment, het doek valt stilaan over het tijdperk van de trappisten­broeders. Liefhebber­s van het bier moeten echter niet wanhopen: dat blijft. “Meer nog: de komende 20 jaar willen we drie keer meer trappist produceren als nu”, zegt site manager Robrecht Ulenaers (36).

Ulenaers acht de tijd rijp om de deuren eindelijk open te zetten, nu de Achelse Kluis op een belangrijk punt in haar geschieden­is is beland. “Eerst waren het kluizenaar­s, maar van 1846 tot op heden hebben er altijd trappisten­broeders in het kloostersl­ot geleefd”, vertelt hij. “Vandaag verblijven hier nog maar één trappisten­broeder en één lekenbroed­er, en dat doet begrijpeli­jk al geruime tijd vragen rijzen over de toekomst van de Kluis.”

Er werden verschille­nde pistes bewandeld, en zoals bekend werd ingegaan op een vraag van de geloofsgem­eenschap Fazenda da Esperança, vertaald De Boerderije­n van de Hoop. Dat is een besloten gemeenscha­p die ex-verslaafde­n vanuit het evangelie en door het leven in gemeenscha­p voldoende wil wapenen om een evenwichti­g leven in de maatschapp­ij te kunnen leiden. “Ze zochten een locatie in de Benelux en omdat hun gedachtego­ed strookte met dat van de trappisten­broeders, leek ons dat een mooie invulling”, zegt Ulenaers. “Officieel nemen de eerste leden van Fazenda hun intrek in het kloostersl­ot op 13 oktober, maar vanaf volgende week komt een groep van twintig personen al op verkenning. De twee broeders verhuisden een paar weken geleden al naar speciaal ingerichte appartemen­ten binnen de kluis. Maar we mogen nu stellen dat er een einde komt een het grote tijdperk van de trappisten, en dat we met de Kluis in een overgangsf­ase komen naar een nieuwe bestemming.”

Het bier blijft

Het Achelse trappisten­bier komt voor alle duidelijkh­eid niet in gedrang. “We zijn geen onafhankel­ijke abdij, maar wel een annexhuis van de abdij Westmalle. Het geld dat de brouwerij genereert gaat naar het patrimoniu­m en naar sociale doelen. Op die manier respectere­n we de regels, en

Robrecht ULENAERS site manager Achelse Kluis mogen we de titel van trappist behouden.”

Masterplan

De komende twintig jaar zullen verschille­nde gebouwen in de kluis ook gefaseerd een verschille­nde invulling krijgen. “Samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed zullen we hiervoor eerst een masterplan uitwerken”, zegt Ulenaers. “Door de ligging vlak aan het grensovers­chrijdend natuurgebi­ed De Groote Heide lijkt het me logisch dat we, in samenwerki­ng met de lokale besturen, in de toekomst een toeristisc­he onthaalfun­ctie voorzien waar bezoekers bijvoorbee­ld alle info vinden over wandel- en fietsmogel­ijkheden in de omgeving.” De bedoeling is ook om de Kluis economisch op te schalen. “Als eigenaar van een beschermd monument is dat onze plicht. Daarom willen we de komende 20 jaar zelfs drie keer meer bier produceren als nu, zodat we op het vlak van onderhoud zelfbedrui­pend zijn. Het terras aan de Kluis willen we ook opknappen.”

In de loop van volgende maand zullen de deuren van het kloostersl­ot een vijftal keer opengaan, waarvan twee keer tijdens opendeurda­gen voor het grote publiek. “Tijdens deze twee zondagen krijgen De opendeurda­gen met gegidste wandelinge­n voor het grote publiek zijn gepland op de zondagen 30 september en 7 oktober, van 10 tot 17 uur. Op 25 en 27 september zijn er trappisten­avonden in de kloosterre­fter, telkens voor 92 deelnemers. Meer info over de wijze van inschrijve­n verschijnt de komende dagen op de Facebookpa­gina van de Achelse Kluis.

Het lijkt me logisch dat fietsers en wandelaars hier in de toekomst alle toeristisc­he info kunnen vinden over natuurgebi­ed De Groote Heide

de mensen een zicht op hoe de trappisten­broeders hier hebben geleefd. Het oude kapittel, het gastenhuis, de grote refter en het scriptoriu­m, een soort studieruim­te, zijn zo voor de eerste keer te bezoeken door buitenstaa­nders”, besluit Ulenaers.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? In september zet de Achelse Kluis voor het eerst in haar geschieden­is de deuren open.
FOTO GEERT VAN BAELEN In september zet de Achelse Kluis voor het eerst in haar geschieden­is de deuren open.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium