Het Belang van Limburg

Opnieuw everzwijne­n in tuinen van Lindeman

-

Everzwijne­n hebben nog maar eens toegeslage­n in de wijn Lindeman in Heusden-Zolder. In zowat elke tuin in de Galgenberg­straat werden de gazons, bloemenper­ken en moestuinen vernield. Ook rond het buurtcentr­um werd heel wat schade aangericht.

Zowat iedereen die in de buurt woont, heeft de varkens al door Lindeman zien hollen. Ook vriendinne­n Emma Bollen, Thalia Aquino en Laura Romero. “Ja, je ziet ze regelmatig”, zegt Emma. “Hier op het speelplein van de school en ook wat verderop. Daar hebben ze trouwens het gazon omgewoeld.”

“We zijn echt bang”, zegt haar vriendin Thalia. “Die beesten zien er heel gevaarlijk uit. Ik heb schrik dat ze agressief worden.” Ook verderop in de straat zijn de everzwijne­n aan het werk geweest. “Het wordt hoog tijd dat er iets aan wordt gedaan”, zegt Laura. Riccardo Chiuuero woont al 40 jaar in de Galgenberg­straat en heeft nog nooit zo veel evers gezien als de laatste twee jaar. “Ook bij mij zijn ze vorige nacht op bgezoek geweest. Mijn voortuin hebben ze omgewoeld en ook het stuk dat uitkomt in de Bremstraat. Ik begrijp dat er niet veel aan het probleem gedaan kan worden, maar het helpt niet dat we niet op de zwijnen mogen schieten.”

Overleg

Ook burgemeest­er Mario Borremans zit duidelijk verveeld met het probleem. “Dit moet nu wel echt aangepakt worden. We zijn afhankelij­k van veel externe partijen: we kunnen die beesten moeilijk zelf neerschiet­en. We hebben hulp nodig van Bos en Groen, en van de jagers van de plaatselij­ke wildbeheer­eenheden. Donderdag zitten we samen. Voorlopig kunnen we weinig doen aan de schade die de everzwijne­n aanrichten in privétuine­n”, zegt Borremans. “We vragen de bewoners om de voorgestel­de maatregele­n om de beesten uit hun tuin te houden goed op te volgen. En natuurlijk zullen we de schade rond het buurthuis met onze gemeentedi­ensten aanpakken.”

Ook in Genk, bij de Maten, hielden evers gisteren lelijk huis in enkele tuinen in de Dilikenswe­ier en de Matenstraa­t.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Vriendinne­n Emma Bollen, Thalia Aquino en Laura Romero zagen de evers ook al door hun wijk lopen.
FOTO ZAHRA BOUFKER Vriendinne­n Emma Bollen, Thalia Aquino en Laura Romero zagen de evers ook al door hun wijk lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium