Het Belang van Limburg

“Alle tijd genomen om mama te zijn”

Het is geleden van ‘Zuidflank’ dat Marie Vinck nog op tv te zien was. Maar na vijf jaar is er ‘De 13 Geboden’, een donkere politieree­ks waarin Vinck met Dirk Van Dijck op een maniak jaagt.

- Tom DE LEUR

Marie Vinck (35) is net terug uit vakantie. We spreken haar vlak voor de avant-première van ‘De 13 Geboden’, de politieree­ks die in 2015 en 2016 werd opgenomen. “Straks zit ik daar in de zaal op mijn eigen gezicht te kijken,” zegt ze lachend, “dat blijft onaangenaa­m.” Over dat gezicht van haar personage Vicky Degraeve valt wel iets te zeggen: het is geschonden en moe. Degraeve was agente bij de speciale eenheid POSA toen ze een zwaar ongeluk kreeg met de wagen en na een lange revalidati­e plots ongeschikt bleek voor het loodzware werk van het arrestatie­team. De littekens op haar rug en gezicht spreken boekdelen.

“Bedoel je dat ik er slecht uitzie in de reeks? (lacht) Ik geef toe dat het wel aanpassen was om Vicky Degraeve te spelen. De regisseur vond dat ik in het begin véél te opgewekt en te open rondliep. Nee, zei hij de hele tijd, niet lachen en de mensen niet in de ogen kijken, je moet veel schuwer zijn. Dat was heel erg tegen mijn eigen natuur in, want ik ben nogal vrolijk. (lacht) Maar het was wél fijn om te spelen.”

Luchtyoga

Voor haar rol leerde Vinck motorrijde­n en schieten. “Je ziet me dus echt met die motor rijden, behalve in de scènes waarin het echt hard door de bochten gaat. Het zou niet slim geweest zijn dat zelf te doen: ik moest nog een volledige reeks meegaan.” (lacht)

Omdat haar personage na haar auto-ongeluk moet blijven revalidere­n, zien we Vinck ook als een volleerde Cirque du Soleil-acrobate aan doeken in de lucht hangen. “Aerial yoga is dat. Niet eenvoudig. Ik heb ook leren schieten, en andere kneepjes van de speciale eenheden geleerd. Fantastisc­h vind ik dat, dingen leren die je anders toch nooit doet.”

Gefascinee­rd door misdaad

Opvallend is dat ‘De 13 Geboden’ een donkere reeks is die het bloed niet schuwt. Marie Vinck kon het wel hebben. “Ik vind alles wat met anatomie te maken heeft interessan­t, ik kan zonder problemen

naar een operatie op televisie kijken. Misdaad vind ik ook fascineren­d. Misschien heb ik ergens wel een roeping gemist als onderzoeks­rechter. De motieven en de psychologi­e van zo’n dader, dat vind ik interessan­t. Maar misschien ben ik net iets te zachtaardi­g om onderzoeks­rechter te zijn. Het feit dat ik nu een dochter heb, maakt ook dat ik veel kwetsbaard­er ben. Letterlijk: ik heb een dochter te verliezen. Figuurlijk ook: ik zie elke volwassene nu als iemand die zelf ooit kind is geweest.” (lacht)

Moederscha­p

Vinck beviel anderhalf jaar geleden van haar dochter Gloria. Ze omschrijft het als het grootste avontuur van haar leven. “Die bevalling was echt ongeloofli­jk. Dat mijn dochter er eerst niet was en toen wel, dat kan ik nog altijd niet vatten. Of ik veranderd ben? Zeker. Ik besef nu dat ik vroeger écht zeeën van tijd had. (lacht) Ineens is er minder tijd om dingen te doen. En minder slaap. (lacht) Ik heb wel de tijd genomen om mama te zijn. De eerste vijf maanden na de geboorte heb ik niks gedaan. Het halfjaar erna heb ik van vijf tot negen gewerkt. En sinds april heb ik weinig werk gekregen. Dat is het fijne van deze job: de pieken en de dalen. Het kan heel druk zijn, maar ook heel kalm. Over twee weken is ‘De 13 Geboden’ op VTM te zien. Dan weet iedereen weer wie Marie Vinck is. Altijd wennen, vindt de actrice: “Ik probeer een beetje te doseren met dat werk voor televisie, want dat is altijd het heftigst qua BVschap. Ik weet dat het erbij hoort en het gaat ook voorbij, maar een publiek figuur zijn vind ik het minst fijne kantje van de job. Als ik niet op tv kom, word ik zelden herkend op straat, zelden gevraagd voor talkshows. Dat vind ik niet erg. Ik ben natuurlijk wel blij als mensen zeggen dat ze iets goed vinden. Hopelijk vinden ze dat van ‘De 13 Geboden’ ook. De 13 Geboden is vanaf 10 september te zien op VTM.

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Voor haar rol als agente Vicky Degraeve leerde Marie Vinck motorrijde­n.
FOTO VTM Voor haar rol als agente Vicky Degraeve leerde Marie Vinck motorrijde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium