Het Belang van Limburg

Vernieuwen

- Door Liliana Casagrande

Het methodeond­erwijs is al een tijdje aan een forse opmars bezig. Dat zie je al in de lente, als de inschrijvi­ngen starten en ouders voor schoolpoor­ten kamperen. Die groei blijkt nog niet gestopt. In de basisschol­en van het gemeenscha­psonderwij­s zijn de cijfers indrukwekk­end. In Limburg zit maar liefst één op de vijf al in het ervaringsg­ericht onderwijs, meer dan de één op de zes van Vlaanderen. Sommige scholen zijn door idealistis­che ouders opgericht, andere door schoolbest­uren die hierin een manier zien om te overleven. Vandaag dicht wegens leegloop, morgen open met een goedgevuld­e wachtlijst. Ook in het onderwijs is de klant koning. In Bilzen zijn ze daar heel eerlijk in: de katholieke Freinetsch­ool is er gekomen omdat te veel kinderen naar Tongeren of Sint-Truiden trokken. In heel Vlaanderen zijn er trouwens amper twee katholieke Freinetsch­olen. Ook van de andere methodesch­olen is de katholieke lijst redelijk kort. Vreemd dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen niet zo geïnteress­eerd lijkt. Iets waar het gemeenscha­psonderwij­s volop van profiteert.

“Je zal in een methodesch­ool niet snel een uitgeblust­e leerkracht vinden”, zegt een begeleider van basisschol­en. In methodesch­olen kom je in elk geval veel goedgezind­e onderwijsm­ensen tegen. Sommigen zijn zo enthousias­t dat je er zelf opnieuw voor naar school zou willen. Niet alleen de kinderen zijn vrijer, de leerkracht­en zijn dat duidelijk ook. Maar vrij betekent daarom niet dat ze structuren afschaffen. Kinderen moeten leren om zich zelf te organisere­n en beslissing­en te nemen. Een eigenschap die erg belangrijk is voor hun hele verdere leven. Net als samenwerke­n en zelf de problemen op de speelplaat­s oplossen.

Dat scholen blijven experiment­eren met pedagogisc­he projecten kunnen we alleen maar toejuichen. De wereld verandert continu, scholen moeten dat ook doen. Alleen valt er in de wildgroei aan methodes geen lijn meer te trekken. Sommige scholen zijn pure Freinet- of Daltonscho­len. Maar leerkracht­en hebben blijkbaar al evenveel lak aan deze methodes als aan die van het klassiek onderwijs. Want ze bedenken er alsmaar vaker nieuwe. Een stoofpot met van alles wat. Interessan­t, maar toch ook moeilijk voor ouders om in te schatten wat een school nu precies van plan is. Gelukkig is er nog inspectie en moeten alle scholen dezelfde onderwijsd­oelen halen. Ze kunnen dus wel van alles uitprobere­n, maar eigenlijk niet eens zo verschrikk­elijk veel.

Sommige methodesch­olen zijn door idealistis­che ouders opgericht, andere door schoolbest­uren die hierin een manier zien om te overleven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium