Het Belang van Limburg

Clichés kloppen niet

-

HASSELT - Er bestaan bij ouders nog altijd veel vooroordel­en over methodeond­erwijs. We legden ze voor aan Carine Smeets van De Toverfluit in Hasselt, de bekendste Freinetsch­ool van Limburg.

“Leerlingen leren er vaardighed­en maar geen kennis.”

Fout

“Dit klopt zeker niet: wij doen net ons best om een evenwicht te vinden tussen kennis en vaardighed­en”, zegt Smeets. “Uit de doorlichti­ng van de onderwijsi­nspectie blijkt net dat bij ons dat evenwicht heel goed zit. Zie je zelden, klonk het. Je kan kennis op verschille­nde manieren overdragen, de eindmeet is dezelfde. We vragen aan onze oud-leerlingen hoe ze het doen in het middelbaar zodat we kunnen bijsturen. Uit die feedback blijkt dat ze op z’n minst de verwachte resultaten halen of het zelfs beter doen.”

“Zo’n school is te vrij”

Fout

“Ook bij ons zijn er afspraken die ze moeten respectere­n. Maar wij maken die afspraken samen met de kinderen waardoor ze veel gemakkelij­ker worden nageleefd.”

“Kinderen krijgen daar geen structuur”

Fout

“We hebben net zeer veel structuur in onze school, maar kinderen zijn daar zelf verantwoor­delijk voor. Wij leren hen bijvoorbee­ld hoe ze gestructur­eerd met 130 naar binnen kunnen gaan zonder dat ze daarvoor in de rij staan.”

“Methodesch­olen zijn witte scholen”

Juist

“Allochtone ouders zijn moeilijk te bereiken. Ze denken dat we te vrij

zijn en ze moeten zich in hun familie- en vriendenkr­ing te vaak verantwoor­den als ze voor onze school kiezen.”

“De ouders moeten daar elke week poetsen”

Fout

“We hebben eigen schoonmaak­personeel. Maar ouderparti­cipatie is voor ons belangrijk, zodat ouders kunnen opvolgen hoe hun kind zich ontwikkelt. We trekken bijvoorbee­ld veel naar buiten en ouders helpen bij de organisati­e daarvan. En ja, deze week helpen de ouders ons met het poetsen, maar dat is alleen voor de vakantiesc­hoonmaak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium