Het Belang van Limburg

“We worden eerste volledige humaniora van Limburg met methodeond­erwijs”

-

HASSELT - Vanaf volgend schooljaar wil methodesch­ool van Veldeke GO! Next starten met een derde graad in het secundair onderwijs. Ze zijn dan de eerste volledige humaniora in Limburg waar je methodeond­erwijs kan volgen, en een van de weinige in heel Vlaanderen. “Ouders blijven er maar naar vragen”, zegt directeur Freya Konings.

“Acht jaar geleden zijn we gestart met een middelbare methodesch­ool. Intussen hebben we 350 leerlingen in de eerste en de tweede graad. De helft van onze scholieren komt uit het klassieke onderwijs, de andere helft heeft ook in de lagere school methodeond­erwijs gevolgd”, legt Konings uit.

Streng

“Voor leerlingen die uit het klassieke systeem komen, zijn we een zeer vrije school. Maar de jongeren uit het methodeond­erwijs vinden ons streng. Bij de overgang naar het middelbaar nemen we de kinderen bewust wat vrijheid af. We zetten de teller weer op nul. Een tienerbrei­n vraagt om meer sturing en duidelijke grenzen. De aanpak in het middelbaar is anders, dat is ook een stap dichter bij het verder studeren. Trouwens, ook in het lager onderwijs verschilt die vrijheid tussen de eerste en de derde graad. De kleine kinderen moeten eerst goed leren lezen en schrijven, maar in de derde graad van Dalton krijgen ze ook meer vrijheid zodat ze leren plannen.”

Konings werkt nauw samen met het Dalton- en Freinetond­erwijs, en heeft de opstart van de Daltonscho­len in Hasselt van dichtbij meegemaakt. “We hebben elementen overgenome­n uit verschille­nde methodes die goed werken in het secundair. Zo organisere­n we bijvoorbee­ld kringgespr­ekken, iets uit het Freinetond­erwijs. Maar we doen dat dan niet bij de start van de dag, want als je die ochtend toevallig aardrijksk­unde hebt, zou die les wegvallen terwijl je dat vak maar één uur hebt. We doen dat gesprek daarom tijdens de les Nederlands. Want je leert er praten, debatteren, naar argumenten zoeken,... Allemaal leerplando­elen voor Nederlands. Met elkaar praten helpt ook zeer goed tegen pesten.”

Yoga

Van Veldeke is een ASOschool. “Je kan hier Latijn, economie, humane wetenschap­pen of STEM studeren. Of dramatisch­e en manuele expressie, dat is voor de creatievel­ingen. Naast de gewone klassen werken we ook met graadklass­en voor vakken als filosofere­n, fotografie of yoga. Zo leren scholieren van verschille­nde leeftijden elkaar kennen.”

Op het niveau van het basisonder­wijs zijn er al erg veel methodesch­olen, maar in het middelbaar blijven het uitzonderi­ngen. “Wij waren de eerste secundaire methodesch­ool van het GO! en nu krijgen we continu bezoek van andere scholen die naar ons komen kijken. Naast de leerstof zetten we vooral in op de life skills van de 21ste eeuw: we willen dat onze leerlingen empathie hebben, goed kunnen samenwerke­n, ondernemen­d en creatief zijn. We merken ook dat ze bij de doorstromi­ng naar het hoger onderwijs zeer realistisc­he keuzes maken. Van veel leerlingen had ik al in het eerste middelbaar kunnen voorspelle­n wat ze gingen studeren.”

 ?? FOTO KH ?? Freya Konings, directeur van Veldeke GO! Next.
FOTO KH Freya Konings, directeur van Veldeke GO! Next.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium