Het Belang van Limburg

“Nee, het is niet normaal dat je je kleuter wenend aan de schoolpoor­t afzet”

Pedagoog pleit ervoor dat ouders op eerste schooldag mee de klas in mogen

- Pieter LESAFFER

HASSELT - “Beste ouders, het is niet normaal dat je je kleuter op zijn eerste schooldag wenend aan de poort afzet. Laat je niks wijsmaken, het is net normaal dat je mee de klas in mag.” Die oproep doet gezinspeda­goog Michel Vandenbroe­ck (Universite­it Gent) naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar. Maar lang niet alle scholen zijn daarvan overtuigd. “De korte pijn is beter.”

Hartversch­eurende tranen, peuters die zich aan hun ouders vastklampe­n, ouders die maar geen afscheid kunnen nemen. Het zijn de jaarlijkse taferelen op de eerste schooldag. Maar dat hoeft niet zo te zijn, zegt Michel Vandenbroe­ck, professor gezinspeda­gogiek (Universite­it Gent). Aan de vooravond van het nieuwe schooljaar lanceert hij een oproep naar ouders van kleutertje­s die voor het eerst naar school gaan. “Ouders zijn welkom in het klaslokaal”, zegt Vandenbroe­ck. “Dat zou in elke school normaal moeten zijn, dat je als ouder de tijd krijgt om te wennen en dat je mee de klas in mag. Laat je niks anders wijsmaken.”

Duidelijke afspraken

Dat moet niet alleen het emotionele moment voor de jonge ouders draaglijke­r maken. “Het is ook goed voor de vertrouwen­srelatie tussen de school en het gezin”, aldus Vandenbroe­ck. “Het is belangrijk dat de overgang zacht en geleidelij­k gebeurt. Als de start niet goed is, kan dat een negatieve invloed hebben op de rest van de schoolcarr­ière.” De ouderveren­igingen zitten op dezelfde lijn. “Hoe meer ouderbetro­kkenheid, hoe beter”, zegt Ludo Claes van Koogo, de ouderkoepe­l van het gemeenteli­jk onderwijs. “Het belangrijk­ste is dat er duidelijke afspraken zijn. Als het fout loopt op een school, dan heeft dat meestal met onduidelij­kheid te maken. Ik ben eens op een school geweest met een spandoek welkom, maar vijf meter verder was er op de grond een rode lijn waar ouders niet over mochten. Dat is weinig consequent.” Onder meer in Freinetsch­olen is het al lang ingeburger­d dat de ouders mee in de klas komen. Intussen hebben al veel andere basisschol­en dat voorbeeld gevolgd. “Het geeft de kans om een babbeltje te slaan en de vragen van nieuwe ouders te beantwoord­en”, zegt kleuterjuf An Van Meerbeek. “Zeker in het begin van het schooljaar is dat een grote meerwaarde. Ik stel maar één voorwaarde, en dat is dat de ouders echt vertrekken als ze afscheid hebben genomen. Het is niet de bedoeling dat ze nog aan het raam of achter de poort blijven kijken. De kinderen hebben dat snel door, en dan wordt het moeilijker.”

Het is belangrijk dat de overgang zacht en geleidelij­k gebeurt

Michel VANDENBROE­CK

Pedagoog

Korte pijn

Net die “bemoeienis” van ouders schrikt veel basisschol­en af om hetzelfde te doen. “Als ik de ouders in mijn klas toelaat, betekent het ook dat ik ze op een bepaald moment weer moet buitenzett­en, en dat is vervelend”, zegt kleuterjuf Sophie Opdebeeck. “Bij ons is de afspraak dat de ouders hun kinderen aan de poort afzetten. Vanaf daar mogen alleen de leer- lingen door.”

Voor de nieuwe ouders en hun kinderen is er op het einde van de zomervakan­tie wel al een kennismaki­ng. “Een week voor het schooljaar begint, kunnen ze de klas al komen verkennen”, zegt Opdebeeck. “Op de eerste schooldag mogen ze ook nog eventjes tot in de klas meekomen, maar het liefst zo kort mogelijk. De korte pijn is beter voor de kinderen. Ik stel de ouders achteraf ook altijd gerust: vijf minuten later zijn de kinderen al aan het lachen en spelen.”

 ?? FOTO RR ?? Droevige kleuters op de eerste schooldag zijn een jaarlijks wederkeren­d fenomeen op de speelplaat­sen van onze scholen.
FOTO RR Droevige kleuters op de eerste schooldag zijn een jaarlijks wederkeren­d fenomeen op de speelplaat­sen van onze scholen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium