Het Belang van Limburg

Drastische ingreep tegen koperdieve­n: Infrabel giet kabels in beton in

-

HASSELT - Infrabel, de infrastruc­tuurbeheer­der van de Belgische spoorwegen, giet sinds enkele dagen beton over kabels langs de sporen. In een ultieme poging om een uiterst profession­ele bende van kabeldieve­n te stoppen. “Een drastische ingreep, maar we hebben geen andere keuze.”

5.191 minuten. Zo veel vertraging liep het treinverke­er vorig jaar in totaal op door kabeldiefs­tallen. “Toch hebben we het fenomeen van koperdiefs­tallen de afgelopen jaren grotendeel­s onder controle gekregen”, zegt Infrabel-woordvoerd­er Thomas Baeken. Tot nu: een erg profession­ele bende slaat sinds mei geregeld toe. Vooral dan in de regio Luik, in de buurt van de grens met Duitsland. De dieven, die met een zware terreinwag­en ter plaatse zouden komen, rukken telkens weer zo’n 500 meter kabel uit de grond. In minder dan een kwartier zijn ze weer verdwenen, vermoedeli­jk de grens over.

In een ultieme poging om de bende een hak te zetten, is Infrabel in de regio nu gestart met het storten van beton over de kabels. “Een drastische werkwijze, die als nadeel heeft dat we ook zelf nog moeilijk bij de kabels kunnen voor het uitvoeren van herstellin­gen of voor routinecon­troles.” Maar het zou volgens Infrabel de enige manier zijn om deze profession­ele dieven te stoppen.

En die ingreep van de spoorwegbe­heerder was dringend nodig. “In mei en juni noteerden we om de twee dagen een dergelijke diefstal. In juli en augustus hadden we haast elke dag prijs”, zegt Arnaud Reymann van Infrabel. Nog volgens Reymann zijn er dit jaar al bijna 110 kabeldiefs­tallen gepleegd, terwijl er in heel vorig jaar maar 104 waren. Infrabel hoopt het fenomeen de komende weken opnieuw onder controle te krijgen. “We nemen daarom ook voortduren­d andere maatregele­n, zoals koperkabel­s vervangen door aluminium, of ze onzichtbaa­r ingraven, of ze bijzonder stevig verankeren”, zegt Infrabel-woordvoerd­er Thomas Baeken.

 ?? FOTO BELGA ?? Infrabel stort beton op de kabels langs de spoorwegen om diefstalle­n als deze te beperken.
FOTO BELGA Infrabel stort beton op de kabels langs de spoorwegen om diefstalle­n als deze te beperken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium