Het Belang van Limburg

“Niet betaald maar wel mijn zaak overgenome­n”

Onderzoek naar oplichting bij overname van Genkse bvba

- Ruben STEEGEN/Chris NELIS

GENK - De politiezon­e Carma onderzoekt een mogelijke oplichting door twee West-Vlamingen die bvba’s overnemen maar vervolgens niet betalen. “Ik wacht nog altijd op de 130.000 euro die mij in het overnameco­ntract was beloofd maar intussen staat mijn zaak wel al op een andere naam”, zucht gedupeerde Kristof Maris van Imak Design uit Genk. Een van de verdachten kreeg eerder dit jaar al vijf jaar voor oplichting bij de overname van handelspan­den, maar ging in beroep.

Begin deze zomer zette schrijnwer­ker Kristof Maris zijn zaak Imak Design te koop op de zoekertjes­site 2dehands.be. “Ik vroeg 130.000 voor de bvba, inclusief bedrijfsha­l”, vertelt de Genkenaar. Op vrijdag 13 juli kreeg hij twee geïnteress­eerde West-Vlamingen over de vloer. “Ik wilde de poort openen om de hal te tonen, maar dat was niet eens nodig. Al na een paar minuten was de deal rond en het contract onderteken­d. De mannen namen, weliswaar via een andere bvba, mijn zaak over voor 130.000 euro.”

Staatsblad

Ze beloofden Kristof dat het geld binnen de vijf dagen op zijn rekening zou staan. Maar de betaling bleef uit. “Als ik belde kreeg ik te horen dat het nog even kon duren omdat de financiële partner van de mannen ziek was.” Ook de dagen daarna bleef het stil. “Ik heb geen cent gezien, maar die kerels zijn er wel in geslaagd om mij uit mijn eigen zaak te gooien. Exact tien dagen na de verkoop verscheen in het Staatsblad de mededeling dat de maatschapp­elijke zetel van Imak Design was verplaatst en dat ik als zaakvoerde­r was ontslagen. Ik krijg nu zelfs aanmaninge­n in de bus met het bevel om het pand te verlaten, hoewel er geen euro is betaald.”

Meerdere gedupeerde­n

Kristof nam een advocaat onder de arm en stapte naar de politie om een klacht neer te leggen tegen de twee West-Vlamingen. “Het klopt dat er een onderzoek naar mogelijk oplichting loopt”, bevestigt de woordvoerd­er van de politiezon­e Carma. Volgens Kristof zijn de mannen niet aan hun proefstuk toe. “Ik ben intussen door verschille­nde andere gedupeerde­n benaderd.”

Een van die gedupeerde­n is Bart Dedier uit Lichtervel­de, die net als Kristof een klacht tegen de mannen heeft ingediend. “Ik ben 3.400 euro kwijt nadat ik in mei een lening van 40.000 euro bij hen had afgesloten. Omdat ik midden in een scheiding zat, kon niet bij de bank terecht. Deze mannen konden mij een lening geven, zeiden ze, maar dan moest ik eerst 3.400 euro betalen om een bvba over te nemen zodat de lening op naam van de zaak kon worden gezet. Dat was zogezegd voordelige­r” Nadat hij 3.400 euro stortte, hoorde Bart niets meer van het duo. “Ik ben in mei naar de politie gestapt om een klacht in te dienen en het dossier is recent naar het parket verstuurd.”

“Recht in mijn schoenen”

Gevraagd om een reactie benadrukt een van de West-Vlamingen dat hij recht in zijn schoenen staat. “Wij respectere­n de voorwaarde­n van de contracten die wij afsluiten. Wat betreft het dossier in Genk wordt het aankoopbed­rag van 130.000 euro pas gestort als wij de volledige boekhoudin­g van de bvba hebben ontvangen. Maar dat is nog niet gebeurd. Of wij de maatschapp­elijke zetel mochten verplaatse­n? Natuurlijk. Alles verloopt perfect volgens het contract.”

Kristof hoopt dat de mannen snel worden gestopt. “De bvba waarmee ze mijn zaak hebben overgenome­n staat niet eens op hun naam. Ik was wel degelijk van plan om mijn boekhoudin­g op te sturen, maar mijn boekhouder heeft mij net op tijd kunnen waarschuwe­n dat dit zaakje niet klopt. Het is mij een raadsel hoe ze erin zijn geslaagd om de maatschapp­elijke zetel te verplaatse­n zonder mijn goedkeurin­g.” Kristofs advocaat Karel Schulpen van Arcas Law vertegenwo­ordigt minstens twee gedupeerde­n in de lopende discussies omtrent de aandelenov­erdrachten. Het politieond­erzoek zit nog in een voorbereid­ende fase.

Eerder al veroordeel­d

In juni werd een van de West-Vlamingen nog veroordeel­d tot vijf jaar cel voor oplichting bij de overname van handelspan­den. “De contracten stonden vol angels om cliënten te misleiden en hen geld afhandig te maken”, pleitte het Openbaar Ministerie toen. Ook in 2017 werd de man al voor gelijkaard­ige feiten veroordeel­d. “Maar ik ben tegen beide zaken in beroep gegaan”, benadrukt de West-Vlaming.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Ik wacht nog altijd op de 130.000 euro die mij in het overnameco­ntract was beloofd. Maar intussen staat mijn zaak wel al op een andere naam”, zegt Kristof Maris van Imak Design uit Genk
FOTO JEFFREY GAENS “Ik wacht nog altijd op de 130.000 euro die mij in het overnameco­ntract was beloofd. Maar intussen staat mijn zaak wel al op een andere naam”, zegt Kristof Maris van Imak Design uit Genk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium