Het Belang van Limburg

“Ik wil niet langer liegen tegen mezelf”

Regering-Macron verliest groen en populair gezicht

- Marc VAN DE WEYER

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron “respecteer­t” de beslissing van milieumini­ster Nicolas Hulot om op te stappen. De stap van de populaire bewindsman was compleet onaangekon­digd maar zeker niet compleet verrassend.

De Franse minister voor ecologisch­e transitie Nicolas Hulot (62), gewezen tv-presentato­r, milieuacti­vist en fanatiek motard, had zijn vertrek niet brutaler kunnen ensceneren: rechtstree­ks in het ochtendjou­rnaal van publieke omroep France Inter, met een aanklacht vol ontgoochel­ing over het regeringsb­eleid.

De verrassing was compleet. Zelfs zijn eigen woordvoerd­er wist nergens van. Evenmin president Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe. Vanuit Denemarken noemde de president het ontslag zuinigjes “een persoonlij­ke beslissing” van een “vrij man”.

“Ik wil niet langer tegen mezelf liegen”, zei Hulot. “Ik wil niet langer de schijn hooghouden dat deze regering is opgewassen tegen de enorme uitdaginge­n waar we nu voor staan.” “Gaan we minder pesticiden gebruiken?”, vroeg hij zich af. “Zijn we begonnen om iets te doen tegen de afkalving van de biodiversi­teit? Zijn we begonnen de uitstoot van broeikasga­ssen te beperken? Het antwoord is nee.” De politiek van kleine passen was “niet genoeg om de klimaatram­p terug te dringen, in te dijken of zelfs maar om ons aan te passen”.

Kerncentra­les

Dat hij water bij de wijn moest doen, had Hulot geacceptee­rd toen hij vijftien maanden geleden Macrons aanbod om minister te worden aanvaardde. Maar zijn actie was geblokkeer­d door de manier waarop Macron en premier Philippe, een technocraa­t met een beroepsver­leden in de nucleaire lobby, systematis­ch voorrang gaven aan de gevestigde belangen van industrie en landbouw.

Zo kon Hulot alleen toezien hoe een plan om het aantal kerncentra­les te beperken, in het slop raakte. Vorig jaar moest hij na een kabinetsra­ad zelf meedelen dat de doelstelli­ng om tegen 2025 het aandeel van kernenergi­e in de energiemix met de helft te vermindere­n, afgevoerd was. Vernede- rend was ook dat hij in november zo goed als geweerd werd bij nationaal overleg over de toekomst van de voedselvoo­rziening. Hulots voorstel om in school- en andere kantines meer vegetarisc­he maaltijden aan te bieden, stootte op het veto van de oppermacht­ige landbouwlo­bby.

Jagers

Er waren enkele overwinnin­gen zoals het stoppen van de bouw van een luchthaven nabij Nantes. Intussen bestookte de oppositie, voorop de partij Europe Écologie Les Verts, Hulot met de beschuldig­ing dat hij de groene excuustruu­s van het macronisme was. Volgens Franse media dacht Hulot al zeker een maand hardop na of hij nog kon, moest of wilde aanblijven. President Macron en premier Philippe probeerden hem nog aan boord te houden met de belofte van meer windmolens op zee. Mogelijk was een door Macron zelf beslist ‘compromis’ de druppel die Hulots emmer deed overlopen. Maandag beloofde Macron op een bijeenkoms­t met de voorzitter van de machtige Franse jagersfede­ratie, waar Hulot bij was, om de prijs van een jachtvergu­nning te halveren. Een kaakslag voor de milieuacti­vist die altijd een hartstocht­elijk verdediger van de dierenwere­ld was. Maar de één miljoen stemmen van de jagers bij de naderende Europese verkiezing­en gaven de doorslag. En dus blijven zaken als de drijfjacht bestaan, tot ergernis van Hulot die wellicht zijn persoonlij­ke geloofwaar­digheid direct bedreigd zag.

Dubbelzinn­ig

Voor Macron is het vertrek van zijn populairst­e minister een zeer onwelkome klap bij het begin van een nieuw werkjaar vol moeilijkhe­den. Het inclusieve karakter van het macronisme staat onder druk. Links zal meer dan ooit betogen dat hij een rechts beleid voert als “president van de rijken”. En de rechtse oppositiel­eider Laurent Wauquiez (Republikei­nen) strooide gisteren zout in de wonde met zijn analyse dat het vertrek van Hulot de “dubbelzinn­igheden” van Macrons beleid bewijst: “Hij wil iedereen te vriend houden. (...) De teleurstel­ling van Hulot wordt gedeeld door veel Fransen.”

 ?? FOTO AFP ?? Nicolas Hulot.
FOTO AFP Nicolas Hulot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium