Het Belang van Limburg

Merkel na rellen: “Geen plaats voor haat op straat in Duitsland”

- Marc VAN DE WEYER

BERLIJN/CHEMNITZ - “Haat op straat. Daarvoor is in onze rechtsstaa­t geen plaats.” Bondskanse­lier Angela Merkel reageerde gisteren verontrust op de tweede dag van antimigran­tenrellen in het Oost-Duitse Chemnitz. Daar leken op geweld beluste neonazi’s en hooligans het urenlang voor het zeggen te hebben.

“We hebben beelden waarop te zien is dat er rellen waren, heksenjach­ten en haat op straat. Daarvoor is in onze rechtsstaa­t geen plaats”, zei Merkel gisteren in Berlijn. “Op geen straat of plein mag het tot zulk geweld komen.”

In de Saksische stad waren maandagmid­dag zo’n vijfduizen­d demonstran­ten opgekomen: ‘gewone’ nationalis­ten en leden van de organisati­e van ‘verontrust­e burgers’ Pro Chemnitz, maar vooral toch neonazi’s en hooligans uit clubjes met namen als Kaotic en NS Boys. Het was de tweede dag van protest nadat zondagmorg­en een Duitse man overleed in een gevecht waarbij buitenland­ers betrokken waren. Volgens de Duitse binnenland­se veiligheid­sdienst kwamen de relschoppe­rs uit de hele Bondsrepub­liek en waren ze via sociale media ‘opgeroepen’. Volgens verslaggev­ers leek de binnenstad van Chemnitz bij momenten aan haar lot en aan de hooligans overgelate­n. De Saksische minister-president Michael Kretschner (CDU) weerlegde dat gisteren: “De Saksische regering is in staat om op te treden. En ze treedt op.” Federaal minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU) bood politiever­sterking aan, maar Kretschner wees die af. Zeker twintig mensen raakten bij de rellen maandag gewond. De politie opende een onderzoek naar tien mensen die, zichtbaar op tv-beelden, de in Duitsland verboden Hitlergroe­t brachten. Gisteren hield uiterst-rechts een demonstrat­ie bij de Landtag in Dresden om de “misdaden tegen het Duitse volk” aan te klagen. Daar werd ook een solidarite­itsverklar­ing naar Moskou gestuurd, waar de Russische regering een in de ogen van de betogers veel beter migratiebe­leid voert dan kanselier Merkel. Bij de nationale verkiezing­en vorig jaar haalde de rechts-populistis­che AfD 27 procent in Saksen. Volgens een peiling zou ze nu in elke oostelijke deelstaat op de tweede plaats komen met ruim 20 procent van de stemmen.

Eén sterke partij

Racisme is al langer een probleem in dit stuk Duitsland. Mensen met een migratieac­htergrond durven zelfs niet meer met het openbaar vervoer door Mitteldeut­schland te reizen uit angst voor racistisch­e reacties, zo meldde Der Spiegel gisteren. Eind vorig jaar zei 56 procent van de ondervraag­den in de jaarlijkse Sachsen-Monitorpei­ling dat Duitsland door de buitenland­ers “gevaarlijk­er” was geworden. 40 procent vond dat er één sterke partij nodig was die “de volksgemee­nschap belichaamt”.

Het slachtoffe­r van de steekparti­j zondag, de 35-jarige Daniel H., was overigens iemand die zich op sociale media tegen neonazi’s en racisme uitte.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Op geweld beluste neonazi’s en hooligans leken het urenlang voor het zeggen te hebben in het Oost-Duitse Chemnitz.
FOTO EPA-EFE Op geweld beluste neonazi’s en hooligans leken het urenlang voor het zeggen te hebben in het Oost-Duitse Chemnitz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium