Het Belang van Limburg

“Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt”

Hasselt organiseer­t groepsaank­oop elektrisch­e (bak)fietsen en steps

- Geert HOUBEN

HASSELT - Op 16 september of op Autoloze Zondag start de stad Hasselt met een groepsaank­oop voor elektrisch­e bak-, plooi-, herenen damesfiets­en en steps. Iedereen die woont, werkt of studeert in de provincieh­oofdplaats kan eraan deelnemen. “Concrete prijzen kunnen wij pas geven na een offerteron­de. Om een goede prijs en kwaliteit te kunnen garanderen, gaan wij in zee met Test Aankoop”, verduideli­jkt schepen van Leefmilieu Joost Venken (Groen).

Dat bakfietsen populair zijn aan de schoolpoor­ten kon u gisteren nog in deze krant lezen. De stad Hasselt wil elektrisch woon-werkverkee­r en schoolverk­eer maar al te graag nog meer stimuleren. “Vele Hasselaren willen de overstap naar een duurzame mobiliteit maken, maar hebben moeilijkhe­den om de juiste keuze te maken omdat ze met vragen over de kwaliteit zitten. Een ander heikel punt is dat het om een serieuze investerin­g gaat. Deze twee punten willen wij verhelpen door een groepsaank­oop te organisere­n”, klinkt het.

Test Aankoop

Om aan die problemen tegemoet te komen, doet Hasselt een beroep op consumente­norganisat­ie Test Aankoop. “Wij trekken hiervoor in 2018 alvast 8.500 euro uit en nog een som in 2019. Daarnaast stellen wij een kleine stuurgroep met geïnteress­eerde burgers en vertegenwo­ordigers van de stad Hasselt samen. Met Test Aankoop zullen zij de nieuwe modellen voor 2019 onderwerpe­n aan een screening en een keuze maken. Wie zo’n fiets wil aankopen, kan zich vanaf 16 september online registrere­n via www.hasselt.be. De geïnteress­eerden moeten aangeven in welk vervoersmi­ddel ze interesse hebben. De registrati­e is kosteloos en vrijblijve­nd. Er volgt ook nog een moment waarop kandidaten de fiets kunnen uittesten, vermoedeli­jk in februari”, aldus Venken.

Voorjaar 2019

Hoe groot het financieel voordeel voor de Hasselaren zal zijn, is nog onmogelijk te zeggen. “Eerst gaat er nog een hele offertepro­cedure aan vooraf. Maar hoe meer kandidaten, hoe goedkoper. Op hoeveel deelnemers ik hoop? Zo veel mo- gelijk, maar dat kan ik moeilijk inschatten”, aldus de schepen. Wie een fiets of step op de kop wil tikken, zal wel een beetje geduld moeten hebben. Ten vroegste vanaf de lente kunnen ze erover beschikken. “Dat doen we uit vrees dat er heel wat fietsfabri­kanten tegen het einde van het jaar nog onvoldoend­e stock hebben om de vraag te dekken. Bovendien wordt het weer slechter en kouder en wordt het vroeger donker. Dan fietsen we sowieso minder.”

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Andere Vlaamse gemeenten, zoals hier in Duffel, organiseer­den al gelijkaard­ige groepsaank­open.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Andere Vlaamse gemeenten, zoals hier in Duffel, organiseer­den al gelijkaard­ige groepsaank­open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium