Het Belang van Limburg

Raaf broedt weer in Vlaanderen

-

HASSELT - Na de wolf werkt ook de raaf aan zijn comeback in onze contreien. Sinds 1865 werd in Vlaanderen geen ravennest meer aangetroff­en. Tot vogelliefh­ebbers er onlangs eentje vonden in het Meerdaalwo­ud, bij Leuven. “Dit is de vervolmaki­ng van een voedselket­en”, vertelt Kelle Moreau, vogelexper­t van Natuurpunt.

Net als de wolf staat de raaf bovenaan de voedselpir­amide. Dat de dieren zich opnieuw vestigen in Vlaanderen toont volgens Moreau dat het ecosysteem goed in elkaar zit. “Raven zijn aaseters. Hun komst betekent dat er voldoende dood wild in de bossen en velden blijft liggen.” De vogelex- pert verwacht dat de raven zullen blijven. “Het broedende koppel heeft een vast territoriu­m. De jongen zullen een eigen plekje zoeken, wellicht niet heel ver van het Meerdaalwo­ud.”

Minstens drie jongen

Raven gingen midden negentiend­e eeuw ten onder aan de jacht en fragmentat­ie van het landschap. De vogels concurreer­den met jagers en als ‘brengers van onheil’ hadden ze geen te beste reputatie in volksverha­len. “Ze zingen niet mooi – het typische krokk krokk krokk – en zijn natuurlijk zwart, maar het zijn vogels met een hoge intelligen­tie. Ze zijn bijzonder vindingrij­k.” In Wallonië en Nederland nestelen al tientallen jaren broedparen, nadat ze eerst werden uitgezet. “Het landschap is nu niet beter dan in de negentiend­e eeuw, maar de raven hebben zich aangepast.” Wandelaars in het Meerdaalwo­ud zagen in mei een raaf met een bek vol voedsel laag overvliege­n en verderop in een boom landen. Uit latere observatie­s bleek dat men het langverwac­hte ravennest had gevonden. Minstens drie kleine raven verlieten daarna het nest. Om de verstoring tot een minimum te beperken, wordt de nestlocati­e niet bekendgema­akt.

Het paar bij Leuven is niet de eerste waarneming in anderhalve eeuw tijd. ‘Passanten’ worden sporadisch opgemerkt sinds de jaren 80. In het noorden van Limburg en het noordooste­n van Antwerpen verblijven ook enkele raven. “Maar voor zover wij weten, wordt daar niet gebroed”, zegt Moreau.(agg)

 ?? FOTO WIM DIRCKX ??
FOTO WIM DIRCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium