Het Belang van Limburg

“Geen gebroken poten of vleugels meer”

Nieuwe machine vangt 9.000 kippen per uur

- Geert HOUBEN

NEERPELT - Wilko, een Neerpeltse specialist in het laden van pluimvee, vangt voortaan kippen in industriël­e stallen met een machine in plaats van met de hand, zoals het meestal gebeurt. De machine vangt ruim negenduize­nd kippen per uur, en zou ook diervriend­elijker zijn. “Als eerste in België hebben wij de Apollo 2 kippenvang­machine aangekocht. Goed voor een investerin­g van 237.000 euro”, zegt eigenaar Koen Ras. “Beter voor mens en dier”, zegt expert dierenwelz­ijn Bert Driessen van de KULeuven.

“Apollo 2 vangt nu op een uur evenveel kippen als we normaal met negen werkkracht­en zouden kunnen doen”, zegt Koen Ras van pluimveebe­drijf Wilko, dat kippen vangt in Limburg en Antwerpen. “Bovendien wordt de machine niet moe en daardoor ruwer, wat bij manueel vangen wel het geval is na enkele uren. Daardoor vergroot de kans dat de kippen verwonding­en oplopen, zoals gebroken vleugels of poten. Slachthuiz­en keuren anders al snel 5 tot 7 procent van de dieren af. Nu niet meer. De kippen hebben ook geen stress als ze door de machine worden gevangen”, zegt Ras.

De band op

In Opglabbeek werd de machine al getest. De Apollo 2 rolt de stal binnen, de kippen worden op een aangedreve­n band opgeschept en verdwijnen via een tunnel in de laadkisten. “Goed voor een investerin­g van 237.000 euro en een vangcapaci­teit van 26 ton per uur. Samen met een dieplader en een vrachtwage­n loopt het bedrag op tot 450.000 euro. Of er nu mensen hun job verliezen? Neen, wij hebben nog meer dan ander werk genoeg.” Niet alleen de mens vaart erbij, ook voor de kippen zou de Apollo 2 beter zijn dan manuele vangst. “Dankzij de machine, de eerste in België trouwens, verloopt het proces veel rustiger voor de kippen”, zegt Bert Driessen van de onderzoeks­groep Dier & Welzijn van de KULeuven. “Dat komt hun welzijn zeker ten goede. Dat is zelfs beschreven in wetenschap­pelijk werk. Er zijn trouwens nauwelijks nog mensen te vinden die dit werk willen doen. Het is niet alleen zwaar werk, maar ook nog eens heel stoffig in die stallen. Arbeiders worden vermoeid na uren kippen oppakken, en dan gaat het er automatisc­h harder aan toe. Wat natuurlijk niet goed is voor de dieren.”

 ??  ??
 ?? FOTO DD ?? De machine werd al gebruikt in een kippenstal in Opglabbeek.
FOTO DD De machine werd al gebruikt in een kippenstal in Opglabbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium