Het Belang van Limburg

WLTP-uitstootte­st maakt sommige nieuwe auto’s waardeloos

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Nieuwe auto’s die werden gehomologe­erd volgens de NEDC-methode en die niet voor 1 september bij de DIV worden ingeschrev­en, dreigen compleet waardeloos te worden. Dat vreest Traxxio, de vereniging van de garagesect­or. “Over hoeveel auto’s het gaat is moeilijk te zeggen, mogelijk enkele duizenden”, zegt Philippe Decrock van Traxxio.

Vanaf 1 september mogen in de Europese Unie nog alleen auto’s worden ingeschrev­en die werden gehomologe­erd volgens de nieuwe WLTP-test. Dat is een test die meet of een auto beantwoord­t aan de normen op het vlak van fijn stof en andere emissies. Ook het verbruik en de CO2uitstoo­t, die bepalend is voor de fiscalitei­t, worden via die test gemeten. De test vervangt de verouderde NEDC-meetcyclus. De nieuwe regels hebben verregaand­e gevolgen. Mensen die een nieuwe auto gekocht hebben die zijn gelijkvorm­igheidsatt­est kreeg volgens de NEDC-test maar die wagen nog niet hebben ingeschrev­en, dreigen na 31 augustus te blijven zitten met een hoopje waardeloos schroot. “Dat kan een verzamelaa­r zijn met enkele exclusieve sportwagen­s, de koper van een cabrio die wacht tot volgende zomer om ermee te rijden, of een gezin dat een stadswagen heeft gekocht voor een zoon of dochter die later dit jaar zijn rijbewijs haalt”, aldus Philippe Decrock van Traxxio. “Na 31 augustus kunnen die auto’s niet meer ingeschrev­en worden en worden ze volstrekt waardeloos.”

Ook handelaars met onverkocht­e stockwagen­s raken straks mogelijk in de problemen. “Tenzij ze hun auto inschrijve­n en later als tweedehand­s verkopen, of tenzij ze hun auto’s op de gelimiteer­de lijst van de invoerder hebben kunnen zetten”, aldus Decrock. In het kader van een overgangsr­egeling kunnen automerken na 1 september nog tot 10 procent van hun totale verkoop van vorig jaar aan NEDC-wagens slijten. “Wij hadden gehoopt om samen met de DIV een oplossing uit te werken, zoals dat in het buitenland is gebeurt, maar de dienst houdt voet bij stuk. Wij roepen de FOD Mobiliteit op om snel actie te ondernemen zodat erger kan worden voorkomen”, zegt Decrock.

Ook het statuut van tweedehand­swagen wordt deze voertuigen niet gegund. Philippe Decrock: “Dat betekent dat vervuilend­e tweedehand­s wagens met Euro 2, 3 of 4 wel mogen worden ingeschrev­en, maar een splinterni­euwe Euro 6-wagen niet. Dat is absurd.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vanaf 1 september mogen auto’s niet meer op de oude manier gehomologe­erd worden.
FOTO BELGA Vanaf 1 september mogen auto’s niet meer op de oude manier gehomologe­erd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium