Het Belang van Limburg

Hondenbrig­ade op komst bij politie Kempenland

- Zahra BOUFKER

Politiezon­e Kempenland koopt een drugshond aan en twee honden voor algemeen politiewer­k. Zij worden deel van een hondenbrig­ade en zullen samen met hun baasjes/ inspecteur­s een opleiding volgen aan de politiesch­ool in Genk. Burgemeest­er Wouter Beke mocht dinsdag aan twee partijgeno­ten die ook kandidaat-burgemeest­er zijn - uitleggen hoe hij de criminalit­eit in Leopoldsbu­rg aanpakte. Naast de aankoop van ANPR-camera’s, zijn er ook een droneteam, GAS-boetes en extra veiligheid­spersoneel in de vorm van een extra wijkagent en straathoek­werker. “Maar er is meer”, zegt korpschef Marleen Hellemans. “Vandaag hebben we tijdens het politiecol­lege beslist om een drughond te bestellen voor onze politiezon­e Kempenland. Deze honden worden opgeleid door de federale politie. Dit is de eerste politiehon­d in een politiezon­e in Noord en West-Limburg. We werken heel hard rond de drugsprobl­ematiek, want we merken dat dit meer en meer een maatschapp­elijk probleem wordt. Zo zien we druggebrui­kers inventieve­r worden in het verstoppen van hun spul. Een drugshond kan soms meer succes hebben dan een hele ploeg politieman­nen omdat de honden zaken kunnen ruiken die wij niet kunnen waarnemen. Elke politiezon­e kan een beroep doen op een drugshond van de federale politie, maar als je zelf over een drugshond beschikt dan kan je vaak veel gerichter te werk gaan. Het is geen sinecure om een drugshond aan te schaffen, want het is een hele investerin­g in geld en tijd.”

Obi en Racky

Maar er komen nog twee honden het politietea­m versterken. Sinds kort zijn er twee hondenbege­leiders. “We hebben twee inspecteur­s aangesteld om deel uit te maken van de hondenbrig­ade. Zij zullen samen met de honden een paar keer per week een opleiding volgen aan de politiesch­ool in Genk. We hebben heel lang gezocht naar de honden. Niet alle dieren zijn geschikt. Ze mogen niet lui zijn of agressief, maar moeten dapper zijn en een lage pijngrens hebben. Na lang zoeken zijn we uitgekomen op de Mechelse schepers Obi en Racky. Ze zullen worden ingezet tijdens verschille­nde interventi­es zoals aanvalswer­k of wanneer we iemand uit een gebouw halen. Zij zullen ook elke avond met hun baasje mee naar huis gaan. Een hondenbrig­ade kan heel goede resultaten opleveren, maar vergeet niet dat de investerin­g qua tijd en geld immens is. Zonder het engagement van het hele team is dit onmogelijk”, aldus korpschef Hellemans, zelf een echte hondenkenn­er en -liefhebber.

Wijkagente­n

Voorts zullen vanaf september de wijkagente­n van Leopoldsbu­rg op vijf verschille­nde locaties elke maand een zitdag houden. Zo wil Leopoldsbu­rg de drempelvre­es verlagen. De burgemeest­ers van de politiezon­e voeren intussen volop gesprekken over de locatie voor een nieuw commissari­aat.

 ?? FOTO ZB ?? Wouter Beke en korpschef Marleen Hellemans lichtten de nieuwighed­en toe. Inzet: Politiehon­d Racky komt binnenkort het team versterken.
FOTO ZB Wouter Beke en korpschef Marleen Hellemans lichtten de nieuwighed­en toe. Inzet: Politiehon­d Racky komt binnenkort het team versterken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium