Het Belang van Limburg

Vranjes drie duels geschorst

- Gert GYSEN

Waarom wordt Vranjes nu wel geschorst?

Omdat zijn overtredin­g er kwam na 13 augustus. Wat is er die dag gebeurd? Marc Coucke, voorzitter van Anderlecht én de Pro League legt het ons uit: “De indicatiev­e tabel was al in januari - voor ik erbij betrokken was - goedgekeur­d door de raad van bestuur van de Pro League. Maar toen is de fout gemaakt dat er geen notulen zijn gemaakt. Niemand was er zich van bewust dat er een fout was. Tot één club (Standard in de zaak-Carcela, nvdr.) dat plots als argument gebruikte om een speler vrij te pleiten. We hebben meteen schrifteli­jk een raad van bestuur samengeroe­pen. Daar stelden we vast dat de tabel in januari wel degelijk was goedgekeur­d, maar om problemen te vermijden hebben we ook nog eens officieel beslist dat voor alle schorsinge­n vanaf dat moment de nieuwe indicatiev­e tabel wel van toepassing zou zijn.” Dat is zo ook gecommunic­eerd aan het bondsparke­t en dus wordt Vranjes terecht gestraft op basis van de indicatiev­e tabel. “Uit die mail van 13 augustus (gestuurd door de Pro League na de vergaderin­g waarover Coucke sprak, nvdr.) blijkt dat de leden van de raad van bestuur de indicatiev­e tabel unaniem hebben goedgekeur­d”, verklaarde commissiev­oorzitter Rik Ascrawat. “Een definitiev­e goedkeurin­g en de nodige formalitei­t mogen er niet voor zorgen dat alle overtredin­gen straffeloo­s blijven. De indicatiev­e tabel is wat ons betreft dan ook geldig vanaf 13 augustus.”

Moeten Wesley en co nu ook nog een schorsing vrezen?

Toch wel. “Ik heb geen probleem met de schorsing van Vranjes, maar misschien is het goed dat het parket in evocatie gaat tegen de vier vrijsprake­n - Wesley (Club Brugge), Carcela (Standard), Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk) - zodat iedereen een correct vonnis krijgt. Dan zijn er geen winnaars en verliezers meer”, zegt Marc Coucke. De evocatieco­mmissie buigt zich over eventuele proceduref­outen, niet over de grond van de zaak.

Kan de indicatiev­e tabel nu gebruikt worden?

Ja, althans volgens de motivering van de Geschillen­commissie in de zaak-Vranjes. Daarin staat dat de indicatiev­e tabel voor alle zaken vanaf 13 augustus toepasbaar is. En dus ook op de zaak-Govea, die gisteren werd behandeld. Die kreeg een schorsing opgelegd van twee speeldagen plus één met uitstel. Al kwam die uitspraak er nog - omdat er gisterocht­end nog geen duidelijkh­eid was over de indicatiev­e tabel - met een vordering op basis van het FIFA-reglement. Toch heeft Antwerp nog steeds zijn bedenkinge­n bij de rechtsgeld­igheid van de indicatiev­e tabel en onderzoekt de club nu of het in beroep gaat.

CLUB BRUGGE

Tickets Champions League goedkoper -

Club Brugge verlaagt zijn ticketprij­zen voor de Champions League in vergelijki­ng met twee jaar geleden gevoelig. De mini-abonnement­en voor de wedstrijde­n in de groepsfase zijn zo’n 15 procent goedkoper.

Diatta mogelijk met brace -

Mogelijk kan Leko vrijdag voor de verplaatsi­ng naar Zulte Waregem rekenen op Diatta. De Senegalees brak eind juli zijn pols tijdens de Supercup tegen Standard en trainde meer dan een maand met een gipsverban­d. Deze week wisselde hij zijn gips voor een ondersteun­ende brace, waardoor Diatta in aanmerking komt voor een selectie.

ANTWERP

Eerste training voor Mbokani -

Dieumerci Mbokani is volop aan het werken om zo snel mogelijk klaar te zijn voor de strijd bij Antwerp. Maandag had de hele kern een vrije dag, maar de Congolees was toen al op de club om met fysiektrai­ner Peter Catteeuw aan zijn conditione­le achterstan­d te werken. Gisteren stond hij dan voor het eerst tussen de andere spelers.

CHARLEROI

Duurste transfer ooit? -

Charleroi wil Adama Niane (Troyes) aantrekken als aanvaller om de vertrokken Rezaei te vervangen. De Carolo’s willen zo’n 700.000 euro betalen voor de 25-jarige Malinese internatio­nal, wat hem prompt de duurste inkomende transfer van Charleroi maakt.

LOMMEL SK

Nog versterkin­g? -

Lommel SK beëindigde de stageperio­de van aanvaller Eli Babalj. De 27-jarige Australiër legde ter afsluiting nog medische testen af en die waren bevredigen­d. De clubleidin­g gaat nu bekijken of er een financieel vergelijk mogelijk is met de voormalige profvoetba­ller van AZ en PEC Zwolle. Regales, die al eerder voor Lommel speelde, is ook nog een optie. Gisteren proefstoom­de bij de Limburgers een 19-jarige centrale verdediger van Standard, de Zuid-Afrikaan Keith Groeneveld.

BUITENLAND Dendoncker debuteert Wolverhamp­ton -

bij Leander Dendoncker heeft zijn debuut gemaakt bij Wolverhamp­ton. In de Premier League kwam hij nog niet op het veld, maar in de League Cup stond hij in de basis tegen Sheffield Wednesday. De Duivel was de rechterpio­n in een driemansde­fensie en zegevierde: 0-2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium