Het Belang van Limburg

Kirsten Flipkens stunt

Molse verslaat halve finaliste van vorig jaar Coco Vandeweghe

- Johan MULDERS

Op de tweede dag van de US Open zorgde Kirsten Flipkens voor de verrassing door Coco Vandeweghe, vorig jaar nog halve finaliste, te verslaan in twee sets. Alison Van Uytvanck en Yanina Wickmayer konden niet stunten. Later op de avond moesten ook Ruben Bemelmans (tussenstan­d: 2-2) en David Goffin (2-0-voorsprong) nog aan de bak. Hun wedstrijde­n waren nog niet afgelopen bij het ter perse gaan.

Bemelmans (ATP 128) werd zoals verhoopt in laatste instantie opgevist na forfait van de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. De 30jarige Limburger moest het opnemen tegen de negen jaar jongere Spanjaard Jaume Munar (ATP 85) uit Mallorca die traint aan de Rafael Nadal Academy. Het was hun eerste confrontat­ie op het ATP-circuit. Voor Bemelmans was het al de vierde keer op rij dit seizoen dat hij op de hoofdtabel geraakte van een grandslamt­ornooi en telkens overleefde hij de eerste ronde. Ook op Roland Garros verscheen hij als lucky loser op de hoofdtabel.

Spannend

Na een gelijkopga­ande strijd haalde Bemelmans de eerste set in New York binnen met 7-5. In de tweede set verloor Bemelmans tweemaal zijn opslag wat de Spanjaard de kans gaf om de stand weer in evenwicht te brengen: 6-3. Beide spelers zijn duidelijk aan elkaar gewaagd. Dat bleek ook in de derde set, waarin Bemelmans pas in de tiebreak de duimen moest leggen, 6-7. De Limburger pakte daarna wel uit met 6-2 in de vierde set. Een vijfde set moest dus duidelijk maken wie een ronde verder gaat. Yanina Wickmayer was zoals verwacht een maatje te klein voor Petra Kvitova. De Tsjechisch­e won de eerste set met 6-1. In de tweede set liet ze teugels even vieren wat Wickmayer de kans gaf om in de partij te komen en een 4-1-voorsprong uit te bouwen. Voor Kvitova het sein om weer orde op zaken te stellen. Ze won vijf spelletjes op rij: 6-4.

Ook Alison Van Uytvanck (WTA 39) kon niet winnen van de Oekraiense Lesja Tsoerenko. Ze verloor met 6-3 en 6-2. Ook in haar zesde deelname kon ze geen wedstrijd winnen. De US Open ligt haar duidelijk niet. Kirsten Flipkens (WTA 57) kon wel stunten. Ze versloeg Coco Vandeweghe (WTA 25), vorig jaar nog halve finaliste in New York, met 6-3 en 7-6. De eerste set haalde ze vlot binnen, maar daarna liep het een stuk moeizamer. Vandeweghe liet zich bovendien twee keer verzorgen aan de voet en dat haalde de Molse duidelijk uit haar ritme. Een tie-break zou de winnaar van de tweede set aanwijzen en daarin bevestigde Flipkens haar goeie eerste set. Flipkens had overigens nog nooit van de 26-jarige Amerikaans­e gewonnen. In de volgende ronde wacht Aleksandra Krunic (WTA 49).

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium