Het Belang van Limburg

2.000 auto’s geflitst in amper 7 dagen

Superflits­er op Tiensestee­nweg controleer­de 71.000 auto’s

- Jozef CROUGHS

De superflits­er (Lidar) die politie Sint-Truiden - Gingelom Nieuwerker­ken in juli voor het eerst opstelde, heeft in amper zeven dagen meer dan 2.000 hardrijder­s betrapt op de Tiensestee­nweg in Sint-Truiden. Daarvan krijgen na correctie 1.730 overtreder­s een pv.

De Lidar, bekend als de superflits­paal omdat die aan beide zijden snelheidso­vertreders op de bon slingert, controleer­de ruim 71.000 voertuigen. 97 procent hield zich aan de toegelaten snelheid. Van de ongeveer 2.000 voertuigen die te snel reden, reed 73 procent tot 10 km/u te snel, 21 procent tussen 11 en 20 km/u te snel en 6 procent meer dan 20 km/u te snel. De hoogst gemeten snelheid betrof 131 km/uur. Wie meer dan 40 km te snel rijdt buiten de bebouwde kom, moet voor de politierec­hter verschijne­n en zal waarschijn­lijk het rijbewijs moeten inleveren. De superflits­er is een mastodont (Lidar) waar je haast niet naast kan kijken, maar dat is ook niet de bedoeling. Het opzet van deze flitsactie was vooral te sensibilis­eren en zo veel mogelijk bestuurder­s aan te sporen trager te rijden. Op basis van meldingen van bewoners en preventiev­e metingen is onderzocht waar de meeste overtredin­gen gebeuren. Daar kan de flitser zijn nut bewijzen. Maar ook plaatsen waar veel verkeerson­gevallen gebeuren, komen in aanmerking.

Vanaf woensdag flitst de superflits­er een ganse week dag en nacht op de Diesterste­enweg in Nieuwerker­ken

Joris BERGER Plaatsverv­angend korpschef

Ijzersterk

“Vanaf woensdag flitst de superflits­er gedurende een ganse week dag en nacht op de Diesterste­enweg in Nieuwerker­ken. De flitser vertoont graffiti- en brandspore­n maar dat gebeurde op een van de vorige locaties in het Brusselse. Deze flitser is ijzersterk en brandbeste­ndig en bestand tegen kogelinsla­g”, zegt Joris Berger, plaatsverv­angend korpschef. De Lidar wordt een week per maand gehuurd. De Naamsestee­nweg is binnenkort aan de beurt.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De brandspore­n en graffiti zijn niet in Sint-Truiden aangebrach­t, maar op een locatie in het Brusselse. De politiezon­e huurt deze superflits­er immers een week per maand.
FOTO JOZEF CROUGHS De brandspore­n en graffiti zijn niet in Sint-Truiden aangebrach­t, maar op een locatie in het Brusselse. De politiezon­e huurt deze superflits­er immers een week per maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium