Het Belang van Limburg

“Enige manier om dit erfgoed te redden”

Stad wil Laathoeve met ingestorte schuur kopen

- Geert VAN BAELEN

Hamont-Achel wil de site van de Laathoeve aan de Beverbeek verwerven. Het gaat om een historisch­e waardevol hoevecompl­ex. In april stortte de schuur uit de 16de eeuw in. Omdat de private eigenaar zijn onderhouds­plicht niet nakomt, hoopt de stad het via een aankoop of erfpacht veilig te stellen voor de toekomst en er een herbestemm­ing aan te geven.

Het voorstel werd maandagavo­nd voorgelegd aan de gemeentera­ad en ook unaniem goedgekeur­d. “Het schepencol­lege wil een mandaat om de onderhande­lingen met de eigenaar te starten. Het gaat om een site van ruim 4 hectare die beschermd is als monument”, schetst burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V). “Na de instorting van de schuur heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed de eigenaar opgelegd om naar een oplossing te zoeken. Er kwam zelfs een kortgeding, maar de eigenaar wil of kan geen actie te ondernemen met als argument dat hij niets kan aanvangen met die schuur. Door de regie over te nemen hopen we erger te voorkomen en hopen we op termijn de schuur te restaurere­n. We willen zo snel mogelijk beginnen met het consolider­en van de toestand, zoals het nummeren van balken en het ruimen van stenen met het oog op de latere restaurati­e. Hiervoor willen we wel een bankwaarbo­rg van de eigenaar. Mocht een overeenkom­st niet lukken, dan krijgen we de gemaakte ruimingsko­sten wel vergoed. Ook willen we rechtszeke­rheid zodat de restaurati­epremie niet verhaald wordt op de eigenaar, anders lukt een verkoop niet.” Schuurmans stelt dat ook moet worden nagedacht over de toekomst van de site. “Als voorwaarde leggen we onszelf ook op dat we een toeristisc­he en economisch­e meerwaarde moeten kunnen creëren voor Hamont-Achel. Dit is niet evident in een natuurgebi­ed en zal bestudeerd moeten worden. Daarvoor willen we een aangepast ruimtelijk plan realiseren.” Luk Van de Sijpe, voorzitter van de Erfgoedkoe­pel Hamont-Achel, vindt het alvast een goede zaak. “We hebben al lang geijverd dat de stad hierin stappen zou ondernemen. Als de stad het koopt, is er toch een garantie dat alles geregeld wordt volgens de voorschrif­ten. In de mate van het mogelijke zullen we ook ondersteun­en. Een nieuwe bestemming vinden lijkt ons ook geen groot probleem, gezien de mooie ligging. Het is één van de mooiste hoeves uit de regio. Buiten de schuur, die in principe valt te herstellen, verkeert ze in degelijke staat.”

‘Te Laathoeve’

Oppositier­aadslid Roger Mertens (N-VA) wou weten waarom er niet eerder dergelijke stappen waren ondernomen. “Nu is de Laathoeve, toch een beetje een ‘TeLaathoev­e geworden. Al meer dan tien jaar geleden waren er gesprekken”, merkte hij op. Schuurmans gaf toe dat er heel veel tijd is verloren gegaan. “Omdat gesprekken met de eigenaar moeilijk liepen. En pv’s van de inspectied­iensten Erfgoed kwamen de goodwill niet bepaald ten goede”, stelde de burgemeest­er. “Omdat de situatie dermate is geëvolueer­d merken we nu wel bereidwill­igheid bij de eigenaar. Maar het valt te verwachten dat dit dossier toch nog zijn tijd zal vergen.”

Het is één van de mooiste hoeves uit de regio. Buiten de schuur, die in principe te herstellen valt, verkeert ze in degelijke staat

Luk VAN DE SIJPE Erfgoedkoe­pel Hamont-Achel

 ?? FOTO GVB ?? De schuur van de Laathoeve stortte in april gedeelteli­jk in.
FOTO GVB De schuur van de Laathoeve stortte in april gedeelteli­jk in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium