Het Belang van Limburg

WICO stelt hervorming jaar uit

- Geert VAN BAELEN

Scholengem­eenschap WICO stelt haar geplande hervorming een jaar uit tot 1 september 2020. Een bijzondere raad van bestuur heeft dit beslist na maanden van commotie. Een groep ouders die het gebrek aan overleg hekelen, diende klacht in bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. “En zolang die geen uitspraak heeft gedaan, kan er van definitiev­e plannen geen sprake zijn”, reageert hun woordvoerd­er. Het plan om de campus Sint-Hubertus om te vormen tot een eerstegraa­dsschool en Mater Dei, TIO en Sint-Maria tot domeinscho­len gaat niet in in 2019, maar in 2020. De raad van bestuur zegt zo tegemoet te komen aan de klachten over de snelheid waarmee de hervorming aanvankeli­jk zou worden doorgevoer­d. “De samenwerki­ng, de gemeenscha­ppelijke aanpak van de moderniser­ing en de keuze voor een eerstegraa­dsschool en domeinscho­len in Pelt kregen de steun van alle bestuurder­s. Deze herstructu­rering is nu definitief goedgekeur­d. De startdatum werd wel uitgesteld en vastgelegd op 1 september 2020”, luidt de officiële mededeling. “Deze nieuwe datum geeft ons extra tijd om iedereen beter te informeren en geeft ons ruimte voor overleg met personeel en ouders”, stelt coördinere­nd directeur Bart Kerkhofs. “Personeels­leden kunnen we nu grondiger begeleiden naar hun plaats in het nieuwe geheel. In 2019 stappen we wel mee in de moderniser­ing van het secundair onderwijs. Maar we zullen dat in alle campussen op dezelfde wijze doen zodat dit het jaar nadien kan overvloeie­n in de nieuwe eerstegraa­dsschool. Maar de scholen zullen een jaar langer hun eigen accenten kunnen leggen. Ook zullen we dit extra jaar gebruiken om de nodige infrastruc­tuurwerken uit te voeren. Bij de nodige verbouwing­en van de Hubertusca­mpus zaten we aanvankeli­jk in een zeer strak schema. Nu kunnen we in 2020 alle leerlingen van de nieuwe eerstegraa­dsschool ontvangen in een afgewerkt schoolgebo­uw waarin ook de praktijklo­kalen klaar zijn.”

Rapport

Een groep ouders van leerlingen van WICO Campus Sint-Hubertus had bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur een klacht ingediend tegen de gang van zaken. Die werd voor de zomervakan­tie gegrond verklaard. Volgens de ouders was er een gebrek aan overleg. De commissie gaf het schoolbest­uur daarop tot 1 september tijd om dit recht te zetten. “Begin juli hebben we de bekommerni­ssen van de verschille­nde schoolrade­n verzameld op een eerste bijzondere raad van bestuur. Tijdens de zomervakan­tie hebben we dan een rapport opgemaakt voor de commissie. Die kan ons een sanctie opleggen als onze antwoorden niet afdoend zijn.”

Voorbarig

Het schoolbest­uur stelt dat de inhoudelij­k genomen beslissing­en niet kunnen teruggedra­aid worden. De betrokken ouders reageren verbaasd. “We vinden dat het schoolbest­uur veel te voorbarig stelt dat de herstructu­rering weliswaar met een jaar vertraging kan worden uitgevoerd”, zegt hun woordvoerd­er Esther Kokkelmans. “De commissie moet immers nog oordelen of ze voldoende rekening hebben gehouden met de geformulee­rde klachten. Voor er sprake kan zijn van definitiev­e plannen, zal het schoolbest­uur aan de Vlaamse overheid moeten aantonen dat er voldoende overleg is geweest.”

Ook vinden de ouders dat het schoolbest­uur opnieuw een gebrek aan participat­ie toont. “Ook deze beslissing is immers eenzijdig genomen door de raad van bestuur, zonder overleg.”

 ?? FOTO GVB ?? Ook leerlingen protesteer­den vorig schooljaar tegen de hervorming­splannen van het Sint-Hubertusco­llege. Volgens het schoolbest­uur is de hervorming nu definitief goedgekeur­d.
FOTO GVB Ook leerlingen protesteer­den vorig schooljaar tegen de hervorming­splannen van het Sint-Hubertusco­llege. Volgens het schoolbest­uur is de hervorming nu definitief goedgekeur­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium