Het Belang van Limburg

“De zoveelste tegenslag”

Rob Biesmans ontredderd na brand in Koks&Tales

- Dirk JACBOS

Cocktailba­r ‘Koks&Tales’ in hartje Hasselt is dicht na een brand afgelopen weekend. “Dit is de zoveelste mokerslag die ik te verwerken krijg in vijf jaar”, zucht uitbater Rob Biesmans. “Als ik de zaak heropen, zal het zeker tegen de Jeneverfee­sten moeten gebeuren. Anders valt het doek.”

“Ik heb onwaarschi­jnlijk veel geluk gehad dat mijn buurman net even zijn hond uitliet en de rook opmerkte. Anders zaten we hier nu niet”, vertelt zaakvoerde­r Rob Biesmans. “De kelder is compleet verwoest: alle leidingen, water, afvoeren, elektricit­eit, ... gesmolten of gewoon opgebrand. Daardoor werkt in de zaak boven niks meer. De zoveelste tegenslag in de afgelopen vijf jaar: een faillissem­ent, hartinfarc­t, darmkanker, onterechte beschuldig­ingen, mijn broer die een mokerslag te verwerken kreeg en enorm verbrandde en ik kan zo nog even doorgaan.” Heeft hij nog zin om verder te doen? “Zeker, maar of het allemaal kan, weet ik echt niet”, zucht Biesmans. “Het pand herstellen zou 4 tot 6 weken in beslag nemen. Zo’n lange tijd zonder inkomen inzitten, is een drama. Ik word overstelpt met steunbetui­gingen, voorstelle­n om te helpen. En dat doet erg veel plezier. Nu er eindelijk wat licht aan het einde van de lange tunnel scheen, overkomt me dit. Eindelijk kon ik wat reserves gaan opbouwen. Ik ben intussen 40 jaar, dan mag de zon eindelijk wel beginnen te schijnen.”

Pop-ups

Toch is er ergens nog een straaltje hoop bij Rob. “Sinds zondag heb ik al verschille­nde voorstelle­n gehad om tijdelijk een pop-up op te starten zodat ik even verder kan tot de zaak heropgebou­wd en gepoetst is. Maar ook dat is sneller gezegd dan gedaan. Vijf jaar geleden ben ik echt met drie barkrukken en een toogje buiten herstart en zo is de zaak gegroeid tot wat ‘Koks&Tales’ vandaag is. Maar de vaste kosten lopen intussen gewoon

Als ik de zaak heropen, moet het zeker tegen de Jeneverfee­sten gebeuren. Anders valt het doek

Rob BIESMANS

door, ook al verkoop ik geen druppel. Ik kan alleen opnieuw hopen dat mijn leverancie­rs begrip tonen en willen helpen met een doorstart. Of dat in het huidige pand in de Schrijnwer­kerstraat of elders, zelfs buiten Hasselt en Limburg moet, dat valt allemaal te bezien. De volgende dagen zullen daarin beslissend zijn. Ik ben enorm dankbaar voor de vele blijken van bezorgdhei­d, troost en aanbieding­en voor hulp van zovele gasten, vrienden en vooral de bartending community. Maar als ik de zaak heropen, moet het zeker tegen de Jeneverfee­sten gebeuren. Anders valt het doek.”

 ?? FOTO PPG
FOTO SERGE MINTEN ?? Biesmans kreeg de voorbije vijf jaar al heel wat tegenslage­n te verwerken. “De zon mag eindelijk beginnen schijnen.”
FOTO PPG FOTO SERGE MINTEN Biesmans kreeg de voorbije vijf jaar al heel wat tegenslage­n te verwerken. “De zon mag eindelijk beginnen schijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium