Het Belang van Limburg

Eén gezin kan terug naar huis na zinkgat Riemst

-

Tweeëneenh­alve week na de instorting in de Riemstse Mgr. Trudo Jansstraat kan één gezin opnieuw naar huis. “Hun huis is terug stabiel oordeelt de brandweer”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). De gemeente en de bewoners wachten ondertusse­n nog steeds op het fiat van de verzekerin­gen om de stabilitei­tswerken verder te zetten aan de zwaarst getroffen kant van de straat.

Na tweeëneenh­alve week wonen de getroffen bewoners van de Mgr. Trudo Jansstraat nog steeds bij familie of vrienden. “En dat zal wellicht nog even duren”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Vorige week heeft aannemer Gemoco uit Bilzen de krater in de straat gevuld met zand en kiezel. Later werd de kelder van het huis op nr. 16 geruimd en opgevuld met beton. Een stutmuur werd verstevigd, en uit het brandweerr­apport van begin deze week blijkt dat de woningstru­ctuur terug in orde is en opnieuw bewoond kan worden. De onbewoonba­arverklari­ng kan dus opgeheven worden. Als ook de waterleidi­ng opnieuw is aangeslote­n kan het gezin van Dirk en Floor Van Amstel opnieuw naar huis.”

Aan de zwaarst getroffen kant van de straat – de aaneengesl­oten woningen op nummer 12, 14 en 15 – werden nog geen noemenswaa­rdige werken uitgevoerd. “Daarvoor wachten we op groen licht van de diverse verzekerin­gsmaatscha­ppijen”, zegt de burgemeest­er. “Zolang we geen akkoord hebben van de experten die de site hebben onderzocht, wor- den er geen verdere werken uitgevoerd. Ik hoop dat zij snel hun fiat geven. In de eerste plaats in functie van de gezinnen, maar ook voor de overige dorpsbewon­ers en voor het doorgaand verkeer. Eens die toezegging er is, wordt de gemeenscha­ppelijke muur tussen de woningen 12 en 14 met hardschuim opgevuld en onderstut, want op dit ogenblik blijkt de fundering te zijn weggespoel­d. Daarna kan de kelder van de gedeelteli­jk ingestorte woning nr 14 worden opgevuld en kan onderzocht worden wat er met de drie woningen zal kunnen gebeuren, en welke stabilitei­tswerken er nog zijn. De bal ligt op dit ogenblik dus bij de verzekerin­gsmaatscha­ppijen.”

 ?? Foto EVA ?? Het huis op nr. 16 is opnieuw bewoonbaar.
Foto EVA Het huis op nr. 16 is opnieuw bewoonbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium