Het Belang van Limburg

Vrouw sterft bij brand in historisch­e hoeve

Schade aan historisch­e boerderij is groot, onderzoek naar omstandigh­eden nog bezig

- Mark DREESEN/Phillip PERGENS

Bij een zware brand in de historisch­e Damiaanhoe­ve in Elen (Dilsen Stokkem) kwam dinsdagavo­nd Gerty Vanhoef (65) om het leven. De hulpdienst­en probeerden haar nog te reanimeren, maar ze overleed ter plaatse. Haar man Bert Bohnen raakte gewond toen hij zijn vrouw probeerde te redden, hij mocht na een controle het ziekenhuis gisteren weer verlaten. Een groot deel van de geklasseer­de hoeve uit 1730 ging bij de brand verloren.

Gerty’s echtgenoot Bert Bohnen kon zijn vrouw nog uit het brandende huis halen. Hij liep bij die reddingspo­ging brandwonde­n op en kreeg ook rook binnen. De ambulancie­rs voerden hem met de ziekenwage­n af, maar hij mocht het ziekenhuis dinsdagavo­nd na een controle weer verlaten. Voor bewoonster Gerty Vanhoef (65) kwam alle hulp helaas te laat. De toegesneld­e hulpverlen­ers probeerden haar nog te redden, maar moesten hun pogingen staken. Ze konden enkel nog haar overlijden vaststelle­n. Hoe de brand precies kon ontstaan werd gisteravon­d laat nog steeds onderzocht. Verhalen dat er een ontploffin­g aan de brand voorafgega­an zou zijn, kon de politiezon­e Maasland dan ook niet bevestigen.

Te smal voor de brandweerw­agens

Tijdens de medische hulpverlen­ing moesten de brandweerk­orpsen van Maaseik en Maasmechel­en extra hulp van andere zones inroepen omdat ze de zware uitslaande brand niet geblust kregen. “Ik zag plots een hevige rookpluim boven de maïsvelden”, vertelt een getuige uit Heppeneert. “De rookpluim kwam uit het dak van hoeve De Damiaan. Dat kon ik zien over de maïsvelden. Onmiddelli­jk daarna kwamen ook al de eerste brandweerw­agens toe.”

Er werd geblust vanaf de begane grond, maar ook met een hoogtewerk­er. Door de brand stortte het dak van het woonhuis deels in. Meerdere brandweerk­orpsen snelden toe met tankwagens vol water. Daarbij moest men gebruikmak­en van een smalle landweg tussen de Maasdijk op de winterdijk en hoeve De Damiaan. Het gebeurde dat hulpdienst­en naar elkaar toe reden, waarna een van de twee wagens een stukje achteruit moest manoeuvrer­en om de andere te laten passeren. Omdat de brandweerw­agens water gingen bijtanken in het centrum van Heppeneert en Elen leek het er op dat er een tekort was aan water. Burgemeest­er van Dilsen Stokkem Lydia Peeters (Open Vld) ontkent: “Volgens de luitenant van de brandweer was er geen tekort aan water en waren er zelfs veel watertanks aanwezig. Die moesten wel in Heppeneert en Elen gaan bijtanken omdat de hoeve ver van de bewoonde wereld was gelegen.”

Overstromi­ngen

Zowel de hoeve als de familie Bohnen zelf zijn alombekend in het Maasland. Ze haalden ook al meermaals het nieuws. Hun uitgrondge­bied zonderlijk­e huis ligt binnen de uiterwaard­en van de Maas en heeft een bijzondere band met de rivier en het landschap. Boerderij De Damiaan ligt naast het water, maar ver afgelegen van de bewoonde wereld. De hoeve ligt op Elen (Dilsen-Stokkem), maar de kortste toegangswe­g is vanuit Heppeneert (Maaseik). Via Elen geraakt men aan de hoeve Damiaan via een lange deels niet verharde landweg in de winterbedd­ing. De boerderij, rond 1730 gebouwd als schippersh­erberg, lag ooit in Nederland, maar kwam na een Maasoverst­roming aan Belgische zijde terecht. Bij recente Maasoverst­romingen kwam de boerderij in het nieuws omdat ze mogelijk kon overstrome­n. Daarom liet de familie Bohnen, eigenaars van de boerderij, rond de hoeve een hoge aarden dijk aanleggen. Zo bleef de hoeve gespaard van wateroverl­ast. Een uitzonderl­ijk gezicht, en ook geklasseer­d als erfgoed.

De brandweer moest in Heppeneert en Elen gaan bijtanken omdat de hoeve ver van de bewoonde wereld is gelegen

Lydia PEETERS burgemeest­er Dilsen-Stokkem

 ?? FOTO MMD ?? Bij een brand dinsdagavo­nd in de afgelegen historisch­e hoeve De Damiaan langs de Maas in Elen is de eigenares om het leven gekomen.
FOTO MMD Bij een brand dinsdagavo­nd in de afgelegen historisch­e hoeve De Damiaan langs de Maas in Elen is de eigenares om het leven gekomen.
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De brandweerw­agens raakten alleen via een smalle landweg tot bij de brand.
FOTO MARK DREESEN De brandweerw­agens raakten alleen via een smalle landweg tot bij de brand.
 ?? FOTO FIEL COSEMANS ?? De vlammen en de rookpluim waren tot ver boven de maïsvelden te zien.
FOTO FIEL COSEMANS De vlammen en de rookpluim waren tot ver boven de maïsvelden te zien.
 ?? FOTO HBVL ?? De familie liet een aarden wal rond de boerderij aanleggen om de hoeve te beschermen tegen Maasoverst­romingen, zoals hier in 2003.
FOTO HBVL De familie liet een aarden wal rond de boerderij aanleggen om de hoeve te beschermen tegen Maasoverst­romingen, zoals hier in 2003.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium