Het Belang van Limburg

Wolvenkopp­el Naya en August gespot op schietveld Helchteren

- Mireille MAES

HOUTHALEN-HELCHTEREN/MEEUWEN-GRUITRODE - De Limburgse wolven Naya en August zijn hun leefgebied aan het uitbreiden. Dat blijkt uit beelden van het cameranetw­erk dat door onderzoeke­rs werd opgesteld om de twee roofdieren te kunnen volgen. Naya en August werden de laatste dagen samen én afzonderli­jk op het militair schietterr­ein van Houthalen-Helchteren/Meeuwen-Gruitrode gesignalee­rd. “Ergens steken de wolven dus de Noord-Zuidverbin­ding over”, zegt natuurexpe­rt Dries Gorissen.

Nadat wolf August rond het kamp Beverlo en in Bosland werd gespot, schoten onderzoeke­rs van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (INBO) in actie. Door het opstellen van een cameranetw­erk hoopten ze een beter inzicht te krijgen in het leven van het wolvenkopp­el. Een maand na Augusts intrede in Limburg leveren de beelden al belangrijk­e informatie op. “De twee wolven zijn hun actieradiu­s al behoorlijk aan het uitbreiden”, zegt Dries Gorissen van INBO. Bosland (Lommel, Overpelt, Hechtel-Eksel) en het Kamp van Beverlo (Beringen, Leopoldsbu­rg) waren al wolvengebi­ed. “Daar komt nu het militair domein van Helchteren/Meeuwen-Gruitrode bij.”

Oversteken op Noord-Zuid

De route tussen die twee gebieden is wel niet zonder gevaren. “Ergens steken Naya en August de Noord-Zuidverbin­ding over”, zegt Gorissen. “Daarbij passeren ze meer verstedeli­jkte zones, of minstens landbouwge­bied. In alle stilte. Uitgezonde­rd een betrouw- bare waarneming van een vogelaar die Naya in Helchteren heeft gezien, weten we dit uitsluiten­d dankzij het cameranetw­erk.”

Waar en wanneer de wolven nog eens op beeld zullen opduiken blijft vooralsnog onvoorspel­baar. “Uit de beelden leren we dat de twee erg mobiel zijn. Als ze al een vast traject hebben, dan hebben we dat nog niet kunnen uitstippel­en. Van zonsonderg­ang tot zonsopgang doorkruise­n ze het hele gebied. Hun bewegingen proberen we nu met het netwerk in kaart te brengen. Voor Naya,die een halsband draagt, ging dat makkelijke­r. Maar om August te volgen moesten er camera’s worden gehangen. Eerst waren er dat een twintigtal, nu al zo’n veertig.” Het is niet uit te sluiten dat de dieren nog verder op verkenning gaan. Het natuurgebi­ed Ten

Noord-Zuid Haagdoornh­eide (HouthalenH­elchteren en Zonhoven) komt dan in het vizier. Ten Haagdoornh­eide sluit naadloos aan op het schietterr­ein. “Daar zijn ze nog niet gefilmd, maar het kan. Het wolvenkopp­el is duidelijk hun territoriu­m aan het afbakenen. Hoe groot het uiteindeli­jk zal worden, is afhankelij­k van de prooien en de rust die ze vinden.”

Een wolvenroed­el kan een territoriu­m van minstens 100 km2 verdedigen, en een gemiddeld wolvengebi­ed zit tussen de 150 en 350 km2. De oppervlakt­e van Bosland en het Kamp Beverlo samen zit al een stuk boven dat minimum. “Het territoriu­m moet voor de wolven ook wel overzichte­lijk blijven”, zegt Gorissen nog. Waarom Naya en August hun gebied ineens aan het uitbreiden zijn, is giswerk. “Nu August zich bij Naya heeft vervoegd, komen er misschien wel jongen. Mogelijk verkennen ze aanpalende gebieden om uiteindeli­jk het beste leefgebied te kunnen kiezen.”

In het wolvenplan van de Vlaamse overheid stond al de intentie om een wolvenover­leg op te starten. Nu Naya en August zich in Limburg hebben gesetteld, komt er eerst een lokaal overleg in onze provincie. Alle Noord-Limburgse gemeenten (Bocholt, HamontAche­l, Neerpelt, Lommel, Leopoldsbu­rg, Overpelt, Beringen, Heusden-Zolder en Hechtel-Eksel) worden daar samen met Leopoldsbu­rg en Peer op uitgenodig­d. En met de uitbreidin­g van het wolvengebi­ed komen daar nu ook Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode bij.

Ten Haagdoornh­eide

 ?? FOTO HBVL ?? Naya passeerde eerder al voor een wildcamera. Samen met haar maatje August breidt de wolvin haar territoriu­m verder uit in Limburg.
FOTO HBVL Naya passeerde eerder al voor een wildcamera. Samen met haar maatje August breidt de wolvin haar territoriu­m verder uit in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium