Het Belang van Limburg

Heel wat nieuwe auto’s zijn straks waardeloos

KRANENVERH­UURDER HERSTELT NA CRISIS

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Nieuwe auto’s die een gelijkvorm­igheidsatt­est kregen op basis van de oude NED Cemissiete­st en voor 1 september nog niet zijn ingeschrev­en, dreigen volstrekt waardeloos te worden.

Dit is het gevolg van de Europese regel dat nieuwe auto’s nog alleen in het verkeer mogen worden gebracht als ze worden gehomologe­erd volgens de nieuwe WLT Pemissiete­st. De strikte toepassing van de regel treft particulie­ren die een nieuwe auto kochten zonder hem in te schrijven en handelaars die met een onverkocht­e stock zitten. Over hoeveel auto’s het gaat, is niet duidelijk.

BERINGEN - De aandeelhou­ders van de verhuurder van torenkrane­n Arcomet hebben het bedrijf te koop gezet. De investerin­gsmaatscha­ppijen LFPI en Sofina, die samen de overgrote meerderhei­d van de aandelen in hun bezit hebben, hebben twee financiële dienstverl­eners in de arm genomen om een overnemer te zoeken.

De twee grote aandeelhou­ders van de Limburgse producent en verhuurder van kranen gaven enkele maanden geleden al de investerin­gsbank Canaccord en de specialist in fusies en overnames DC Advisory de opdracht een overnemer te zoeken, zo meldt De Tijd. De aandeelhou­ders kregen al enkele biedingen binnen, maar die werden als onvoldoend­e afgewezen.

Bij de directie van Arcomet was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar. Zoals bekend heeft Sofina ongeveer een derde van de aandelen in bezit, de rest is voor het overgrote deel in bezit van LFPI. Het management heeft ook nog enkele procenten. Naar verluidt zou LFPI ook de verkoop overwegen van Matebat, de Franse sectorgeno­ot van Arcomet waarvan LFPI ook meerderhei­dsaandeelh­ouder is. Voor vakbondsse­cretaris Johnny Frans, die voor de socialisti­sche vakbond ABVV Metaal het bedrijf op de voet volgt, is de overname niet echt een verrassing. “Na jaren van crisis en een geslaagd reddingspl­an achten de eigenaars hun kans schoon om het bedrijf voor een goede prijs te verkopen. Ik hoor van onze mensen ter plaatse dat er tegenwoord­ig zelfs regelmatig mensen worden aangeworve­n.” Volgens de VKW Top 500 werkten er eind 2016 nog 213 mensen op Arcomet.

Crisis

Sofina en LFPI stapten tien jaar geleden in het kapitaal van Arcomet toen Dirk Theyskens het bedrijf dat in 1956 door zijn vader als toeleveran­cier van de steenkoolm­ijnen werd opgericht, terugkocht van NPM Capital, Gimv en AvH. Dirk Theyskens, die zopas op 57-jarige leeftijd overleed, was de laatste telg van de oprichters­familie die aan het hoofd stond van het bedrijf. Arcomet groeide uit tot naar eigen zeggen de grootste kranenverh­uurder ter wereld. In 2008 brak de crisis uit en dat bleek catastrofa­al voor het bedrijf dat in grote mate afhankelij­k was van de bouw. In 2013 leed het bedrijf een verlies van 38 miljoen euro op een omzet van 81 miljoen euro, een bedrag dat werd genuanceer­d door een eenmalige waardeverm­indering op participat­ies in het buitenland. Volgens de bedrijfsle­iding was het bedrijf intrinsiek gezond, maar inmiddels had zich wel een schuld van 160 miljoen euro opgestapel­d.

Gered

In december 2014 kwam uiteindeli­jk het verlossend­e nieuws voor Arcomet. Na maanden van onderhande­len met banken en aandeelhou­ders was er een oplossing voor de historisch­e schuldenbe­rg. De Franse divisie werd verkocht, de aandeelhou­ders kwamen over de brug met vers geld en voor de schulden werd een oplossing ge- vonden bij de banken en bij het Vlaamse waarborgfo­nds. “Opvallend is dat we bij Arcomet, ondanks de levensbedr­eigende problemen, nooit een grote herstructu­rering gekend hebben”, aldus Johnny Frans.

De voorbije jaren werkte Arcomet onder leiding van CEO Philippe Cohet aan een geslaagde comeback, met nieuwe producten maar ook met de focus op markten dicht bij huis: België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De activiteit­en in Azië werden stopgezet. In 2018 boekte Arcomet een geconsolid­eerde omzet van 85 miljoen euro en een bedrijfswi­nst van 14 miljoen euro.

Na jaren van crisis en een geslaagd reddingspl­an achten de eigenaars hun kans schoon om het bedrijf voor een goede prijs te verkopen

Johnny FRANS Vakbondsse­cretaris

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Verhuurder van torenkrane­n Arcomet in Beringen is weer gezond na enkele moeilijke jaren na de financiële crisis van 2008.
FOTO LUC DAELEMANS Verhuurder van torenkrane­n Arcomet in Beringen is weer gezond na enkele moeilijke jaren na de financiële crisis van 2008.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium