Het Belang van Limburg

CD&V en Open Vld vragen meer “gezond verstand” van Defensie

- Werner ROMMERS

CD&V en Open Vld vragen dringend meer “gezond verstand” van Defensie, nu blijkt dat het leger haar airshow in Kleine-Brogel eind volgende week fors laat sponsoren door de drie resterende kandidaten om de gepensione­erde F-16’s te vervangen. Over dat dossier ruziet de Wetstraat al maanden. “Als gemeentebe­stuur vraag je toch ook niet aan alle plaatselij­ke wegenbouwe­rs om het gemeenteba­l te sponsoren”, aldus een geërgerde Hendrik Bogaert van CD&V.

PEER -

In het weekend van 8 en 9 september vinden op de luchtmacht­basis in Kleine-Brogel de spectacula­ire Belgian Air Force Days plaats. Maar de reclameaff­iche in het straatbeel­d is politici van meerderhei­dspartijen CD&V en Open Vld in het verkeerde keelgat geschoten, en dan vooral de namen van de drie hoofdspons­ors onderaan de borden. Daar prijken zowel Eurofighte­r, het Amerikaans­e Lockheed Martin als het Franse Dassault, bouwer van de Rafale. De eerste twee fabrikante­n zijn met de Typhoon en de F-35 officieel in de running om de oude Belgische F-16’s te vervangen, gelet op de miljardenf­actuur de ‘legeraanko­op van de eeuw’ genoemd. Dassault doet pas sinds kort opnieuwe mee, nadat premier Charles Michel (MR) de Franse kandidatuu­r buiten de officiële competitie alsnog aanvaardde, tegen de zin van defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA). “In zo’n extreem gevoelig dossier – gelet op de vele discussies binnen de regering, ook over de houding van de legertop – zou je denken dat de luchtmacht dit jaar afziet van enige sponsoring van net deze bedrijven”, zegt Open Vld-defensiesp­ecialist Tim Vandenput.“Ik ben burgemeest­er: geen haar op mijn hoofd denkt eraan om aan regionale bedrijven, die mogelijk voor de gemeente kunnen werken, te vragen om lokale evenemente­n te sponsoren.”

Een mening die CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert deelt: “dit doe je gewoon niet op het moment dat er zo’n belangrijk investerin­gsdossier op tafel ligt.”

Geen graten

Defensiemi­nister Vandeput, die al maanden beklemtoon­t dat de vervanging in alle onpartijdi­gheid moet gebeuren, verwees gisteren voor een reactie door naar de luchtmacht. Die ziet geen graten in de samenwerki­ng en zegt dat een hele resem luchtvaart­bedrijven

Op de Belgian Air Force Days in Kleine-Brogel zal de F-35 (foto) van Lockheed Martin voor het eerst zijn opwachting maken in België. Het gaat om een Italiaanse F-35, die alleen aan de grond te bewonderen zal zijn. Een Eurofighte­r en een Rafale zullen wel een demonstrat­ievlucht uitvoeren. De airshow heeft als thema ‘Klaar voor de toekomst’. Ook de NH90transp­orthelikop­ter, opvolger van de Seaking, is er te zien. Net als het transportv­liegtuig A400M Atlas, dat vanaf 2020 de Belgische C-130 Herculesto­estellen vervangt.

PEER -

in alle vrijheid zijn gevraagd om hun medewerkin­g te verlenen aan de organisati­e van de Belgian Air Force Days, waar een behoorlijk prijskaart­je aan hangt. “Zowel Lockheed Martin, Eurofighte­r als Dassault hebben daar positief op gereageerd, en hebben elk een omvangrijk pakket aangekocht dat bestaat uit onder meer publicitei­t, toegangsti­ckets en expositier­uimte”, zegt luchtmacht­kolonel Geert Dedecker. “Doordat we iedereen de vraag stelden én iedereen vrijlieten om al dan niet op onze vraag in te gaan, hebben we niemand voorgetrok­ken of achtergest­eld.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De drie sponsors van de Belgian Air Force Days onderaan op de affiche zijn Open Vld en CD&V een doorn in het oog.
FOTO DIRK VERTOMMEN De drie sponsors van de Belgian Air Force Days onderaan op de affiche zijn Open Vld en CD&V een doorn in het oog.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium